De ce se optează mai mult pentru credite, în detrimentul asigurărilor. Sorin Mititelu (ASF) arată cercul vicios
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sorin Mititelu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit despre importanța educației financiare.

"În oricare dintre industriile financiare, este şi soluţia şi problema în acelaşi timp. Interesul este de a avea acest subiect în atenţie publică şi să creăm un interes general astfel încât oricine să colecteze informaţii, să înţeleagă despre diverse subiecte, care este adevărul, care este situaţia corectă, astfel încât atunci când au de luat nişte decizii să fie decizii bine întemeiate.

Şi ASF-ul este în poziţia de a organiza o mulţime de programe de educare financiară, însă ce aş vrea să menţionez este că ar trebui să vedem lucrurile puţin mai în ansamblu şi apoi să ne focusăm strict pe sectorul nostru - asigurări. Se poate observa în orice țară şi la o scară istorică faptul că există o corelaţie între nivelul de intermediere financiară şi nivelul de dezvoltare economică şi socială. Cu alte cuvinte, putem spune că intermedierea financiară poate influenţa către o dezvoltare, dar şi dezvoltarea atrage de la sine o intermediere financiară mai mare. În condițiile acestea, te întrebi care este de fapt factorul determinant. 

"Totul este văzut pe termen scurt"

Ca în orice situaţie a unui cerc vicios, de regulă soluţia este într-un punct exterior lui. În fapt, există un nivel de bază care influenţează această evoluţie generală şi aceasta este dată, până la urmă, de setul de valori, de setul de aspiraţii, de dorinţe pe care populaţia unei comunități, unei ţări le are şi care, în fapt, chiar le influenţează deciziile pe toate planurile.

Una dintre valori, care ar putea să aibă legătură cu industria financiară, este aceasta legată de "trăieşte-ţi clipa", orientarea către consum, totul văzut pe termen scurt. Asta conduce către o creştere mai mare a cererii pentru credite de consum, dar o scădere a interesului pentru soluţiile pe termen lung, cum ar fi asigurările de viaţă, cum ar fi asigurările în general, pentru că este percepţia că "mie nu mi se întâmplă şi oricum va fi undeva în viitor". Viitorul este departe chiar dacă evenimentul se poate întâmpla şi mâine sau în câteva minute.

Aceasta este o componentă socială, culturală, iar noi suntem într-o evoluţie pe această componentă. România de astăzi nu este precum România de acum 10, 20, 30 de ani - o acumulare de cunoștințe, schimbări de comportamente, de valori și această schimbare continuă, indiferent de ceea ce face fiecare pe bucățica lui.

"Putem vedea rezultate mai mari acolo unde există şi resurse"

Apoi mai este o componentă pur economică, ţine de resurse. Aşadar, putem discuta de astfel de intermediere financiară sau putem vedea nişte rezultate mai mari acolo unde există şi nişte resurse disponibile. Astfel, în situaţia creditării, dacă mergem şi ne raportăm la ea, nivelul de salarizare, nivelul veniturilor este cel care determină, într-o anumită măsură şi care este nivelul de creditare.

În cazul asigurărilor, venitul disponibil - ce rămâne după ce acoperi o serie de cheltuieli curente - este cel care îţi spune dacă ai o resursă pe care poţi să o aloci pentru o perioadă mai îndelungată. Şi aici suntem într-un proces de acumulare. Avem din ce în ce mai mult venit disponibil care ne-ar permite să ne gândim la soluţii financiare.

"Aceasta este modalitatea cea mai bună de a face educație financiară"

Aceasta este baza, dar intermedierea financiară depinde de existenţa soluţiei. Există resurse, mai trebuie să ai şi soluţia disponibilă, iar aici este rolul industriei financiare și, implicit, rolul ASF - acela de a stimula, de a avea o piaţă care să aibă mai mulţi jucători, mai multe produse făcute în mod responsabil care să fie promovate, vândute în mod responsabil. Practic, aceasta este modalitatea cea mai bună de a face educație financiară", a spus Sorin Mititelu, în cadrul conferinței "Quo Vadis 2024!" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel