De ce se mai întorc în vizită acasă românii din Diaspora. Hideg, Argument: Este principalul liant
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Românii care s-au stabilit în străinătate și riscă să piardă tot mai mult legătura cu România și cu cei rămași acasă.

Legăturile celor plecați din țară cu România se consolidează mai degrabă prin vizite cât mai dese în România, iar nu prin întâlnirile organizate în cadrul minorităților din străinătate.

”Românii doresc să se întoarcă și chiar participă activ la diversele acțiuni din cadrul comunităților din care au plecat, deci pot spune că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună”, spune și Vladimir PRIPP, Sociolog.

Acesta este una dintre constatările proiectului ”Cultura de acasă”, organizat de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT S.R.L., cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În urma sondajului realizat, cel mai important motiv pentru care românii stabiliți în străinătate se întorc acasă în vizită este familia.

”Principalul liant al celor care revin în țară rămâne familia. Apropierea de România este mai degrabă o opțiune personală. Nimeni nu poate fi determinat să-și dorească această apropiere”, arată Mădălina HIDEG, Sociolog.

Legăturile cu țara se consolidează într-o măsură mai mare prin vizitele mai dese în România decât prin evenimente organizate în străinătate.

Astfel, aproape 72% dintre cei intervievați spun că revederea cu membrii ai familiei (părinți, bunici) reprezintă principalul motiv pentru care revin acasă, iar 17% dintre cei plecați spun că dorul de casă/ de familie/ de prieteni este motorul principal pentru vizitele în România.

Grafic: Motive pentru care cei plecați revin acasă în vizită mențiunea 1 / Cercetare Institutul ARGUMENT

Faptul că familia reprezintă principalul motiv pentru care cei plecați revin în țară, arată că familia reprezintă în continuare principalul liant dintre cei plecați și România, mai spune sociologul. ”Familia reprezintă principalul mijloc de informare despre ce se întâmplă în România”, adaugă HIDEG.

Grafic: Motive pentru care cei plecați revin acasă în vizită mențiunea 2 / Cercetare Institutul ARGUMENT

Grafic: Motive pentru care cei plecați revin acasă în vizită mențiunea 3 / Cercetare Institutul ARGUMENT

De altfel, acțiunile românilor care revin acasă sunt centrate tot pe familie. Primul lucru pe care îl fac românii plecați atunci când revin acasă ese să-și viziteze rudele (56%) și să investească bani în casă (12,2%).

Grafic: Primul lucru pe care îl fac românii plecați atunci când revin acasă (o singură mențiune) / Cercetare Institutul ARGUMENT

”Unii spun că vin în țară, mânați cumva de dorul de acasă, iar alții vin pentru a merge în concediu în România”, mai explică Mădălina HIDEG.

Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel