Data publicării:

De ce se implică Biserica în protestele de la Pungești

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Biserica Ortodoxă Română se vrea implicată în toate, în condițiile în care ultimele sondaje de opinie arată că începe să piardă ușor din încrederea românilor. Implicarea protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, în protestele de la Pungești împotriva gazelor de șist a scos în evidență  interesele Bisericii. În acest caz,  preoții au devent lideri ai unor proteste stradale violente, deși Sinodul BOR a stabilit  că preoţii şi Patriarhia în general nu se pot implica în politică.

Patriarhia Română a cerut ajutorul bănesc al americanilor de la Chevron pentru finanţarea unor proiecte ale Bisericii, în schimbul sprijinirii exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui, scrie evz. Americanii i-au refuzat politicos, afirmând că preferă să discute doar cu primarii.

Prin urmare, lipsa "aten­ţiilor" de la compania americană, dar şi finanţările primite drept răsplată de la bugetul local pentru protestele de anul trecut alcătuiesc o parte din motivele care au împins Biserica Ortodoxă Română să intervină, ca un actor important, în problema privind exploatarea gazelor de şist din Vaslui.

 "Au vrut să ne cumpere cu o ambulanţă dată la primărie şi atât", explică chiar protopopul Bârladului, Vasile Lăiu, de ce Biserica s-a implicat în organizarea de proteste.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Chevron  au precizat că au refuzat din start să discute cu Biserica posibile sponsorizări. Politica companiei este să finanţeze proiecte ale primăriilor.

 Protopopul de Bârlad, în fruntea protestatarilor de la Pungești

În 2012, Vasile Lăiu a scos, prima dată, enoriaşii în stradă la protestele organizate de USL împotriva gazelor de şist şi a lui Traian Băsescu. Răsplata a venit în luna decembrie 2012. Atunci, Consiliul Local al Municipiului Bârlad, majoritar USL, a acordat Protopopiatul Bârlad 60.000 de lei, banii jos, pentru lucrări de reparaţii la un imobil din strada Nicolae Iorga nr. 10. Mai mult, Biserica a mai primit şi terenul în suprafaţă de 2.000 de mp din strada Emil Racoviţă nr. 2A.

Cu toate acestea, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, susţine clar că acţiunile preotului Laiu au avut acceptul Patriarhiei, conduse de Prea Fericitul Daniel, deoarece ar fi normal să se implice în problemele comunităţii.Protopopul a vândut teren la ChevronÎn ciuda protestelor, Protopopiatul Bârlad nu a eziat să încaseze bani de la "duşmanul" Chevron. Secretarul Primăriei Pungeşti, Constantin Chiriac, a declarat că biserica locală a vândut companiei americane un teren de 2,5 hectare tocmai pentru a fi exploatate zăcămintele de şist. Vasile Lăiu s-a făcut că nu ştie nimic. "Cine a făcut asta va răspunde potrivit canoanelor bisericii, pentru că este ilegal. Nu acesta este însă motivul pentru care ne opunem exploatării", a replicat protopopul.Biserica este și împotriva proiectului de la Roșia Montana

Problema exploatării gazelor de şist nu este prima în care Biserica Ortodoxă Română a decis să se implice. Patriarhia Română este unul dintre adversarii cei mai duri şi ai extragerii minereurilor aurifere din Munţii Apuseni, de la Roşia Montană.

"Se împlinesc zece ani de cand Sfântul Sinod şi-a exprimat public punctul de vedere împotriva proiectului Roşia Montană. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Punctul de vedere al Sfântului Sinod s-a bazat pe poziţia Academiei Române. Şi în acest moment, poziţia Bisericii este neschimbată", a explicat preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel