De ce se fac alegerile prezidențiale înainte de parlamentare. Calculul coaliției și "efectul de aură". Ce nu se spune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Profesorul Bogdan Teodorescu a explicat de ce s-a luat decizia ca alegerile prezidențiale să fie înainte de parlamentare.

"De ce vor să facă prezidenţialele înainte de parlamentare? Cauza aceluiași "efect de aură", care este unul dintre efectele care funcționează în campaniile electorale - o victorie a coaliţiei la prezidenţiale ar determina un scor al partidului care susţine coaliţia, respectiv PSD+PNL la parlamentare.

Adică preşedintele, care este ales de cetăţeanul României şi este pus în funcţie, se duce în campania electorală de la parlamentare şi spune, cum a spus un contemporan de-al nostru faimos, "eu singur pot să fac multe, cu un consiliu pot să fac de toate", dacă ţineţi minte campania din 2024.  De fapt, calculul făcut acum este tot cel al unei victorii a unei coaliţii la prezidenţiale", a spus Bogdan Teodorescu, în emisiunea Ce se întâmplă, de la DCNews TV.

Ce nu se spune

"Ce nu se spune în povestea cu prezidențialele..... Faptul că preşedintele controlează instituţiile de forţă. O apariţie a unui terţ, care nu este nici cu unul, nici cu alţii ar putea reduce anxietatea partidelor şi ar putea reduce şi anxietatea provocată, de exemplu, de candidatul Geoană.

Candidatul Geoană, deşi este teoretic în acest moment, are o alură de independent - a fost totuşi şapte ani preşedintele PSD. Evident că există o anumită înclinație, plus o actuală îngrijorare la conducerea PSD că dacă Geoana va ajunge preşedinte s-ar putea să opereze nişte schimbări şi în fostul său partid. Varianta independentului pur este una care este pusă în calcul şi se discută tocmai ca o tentativă de a aplana animozităţile între cele două mari organizaţii", a mai spus Bogdan Teodorescu.

Calendar alegeri 2024

9 iunie: alegeri europarlamentare + alegeri locale.

septembrie (trei date posibile): ambele tururi ale alegerilor prezidențiale

8 decembrie: alegeri parlamentare

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel