De ce să nu-ți mai ții economiile în contul curent. Trainer financiar: Ne-am lovit de lucruri care au generat traume la nivel național
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Andrei Zaharia, trainer financiar, a explicat cum și unde trebuie să ne păstrăm economiile. 

Andrei Zaharia, trainer financiar, a explicat de ce nu este recomandat să ne ținem economiile în contul curent sau într-un depozit.

”Cred că toată lumea știe ce înseamnă depozitele, te trezești că ai niște bani, metoda simplă, mergi la bancă, ești sigur că oamenii aceia îți dau ceva, lași banii la bancă, îți oferă o dobândă, dobânda la suma de bani pe care ai lăsat-o la ei. Este o investiție destul de sigură, dar dobânzile sunt foarte mici, pentru că aici lucrurile sunt extrem de corelate și lumea trebuie să înțeleagă că rezultatul financiar al investiției, este direct corelat de risc. Ai un randament mic, și riscul este mic. Dacă randamentul este mare, și riscul este mai mare. Aici este corelația”, a spus trainer-ul financiar în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

În plus, Andrei Zaharia avertizează că dobânzile la depozite nu sunt cele mai mari.

”Nu înțeleg de ce în spațiul public să promovează aceste sume și posibilități fantastice pe care le poți obține într-o manieră în care nu sunt prezentate și riscurile. Riscurile sunt extrem de importante, pentru că totuși venim dintr-un popor în care ne-am lovit cu aceste situații. Ne-am lovit de Caritas, de FNI, ne-am lovit de lucruri care au generat traume la nivel național. Au fost chiar și bănci care au dat faliment, și atunci noi avem acest bagaj în spate și suntem oarecum în gardă, dar după anul 1989 lucrurile s-au dezghețat în ceea ce privește investițiile”, a mai spus Andrei Zaharia.

Diferența dintre cont curent și depozit

Trainer-ul financiar a explicat și care este diferența dintre depozite și conturile curente, care nu sunt garantate de Fondul de Garantare. 

”Trebuie să facem diferența între depozite și contul curent. Contul curent este contul pe care eu îl folosesc pentru a primi salariul, pentru a face cheltuieli. Depozitul în schimb este o investiție, este un instrument financiar. Tu plasezi banii acolo și banca nu o să îți pună banii într-un seif și o să îi păstreze acolo, ci banii respectivi banca îi investește și face bani cu banii tăi. De asta îți plătește ție acea dobândă.

Contul curent este o sumă de bani pe care o ai la bancă. Trebuie citit foarte bine contractul și văzut care sunt clauzele și condițiile în cazul în care banca dă faliment. Banii din contul curent nu sunt garantați de Fondul de Garantare care garantează banii pentru depozite. 

Lucrurile trebuie foarte bine înțelese, avem contracte, trebuie să fim foarte bine informați și puși la curent cu privire la ce se întâmplă cu banii noștri în cazul unui faliment, pentru că au fost atât de multe experiențe în trecut din care trebuie să învățăm”, a mai spus Andrei Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel