Data actualizării:
Data publicării:

De ce să mănânci fructe de mare. Beneficii uriașe pentru sănătate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
De ce să mănânci fructe de mare. Beneficii uriașe pentru sănătate / Foto: Pixabay, de ShenXin
De ce să mănânci fructe de mare. Beneficii uriașe pentru sănătate / Foto: Pixabay, de ShenXin

Află în articol care sunt beneficiile consumului fructelor de mare.

Alegeri prezidentiale 2024

Boala cronică de rinichi (CKD) afectează mai mult de 10% din populația globală, la aproximativ 850 de milioane de oameni. Este mai frecventă la persoanele în vârstă, iar factorii de risc includ diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și antecedentele familiale de insuficiență renală, scrie Medical News Today.

Leziunile rinichilor se pot produce pe o perioadă lungă de timp, adesea fără simptome la început. În cele din urmă, rinichii nu pot filtra sângele în mod corespunzător, ceea ce duce la edem sau retenție de lichide, deoarece rinichii nu pot scăpa de lichidul suplimentar și de sare. Persoanele cu CKD au un risc mai mare de boli cardiovasculare și de deces.

Gestionarea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge este cheia pentru a vă menține rinichii sănătoși. A fi activ, a menține o greutate corporală sănătoasă și a avea o dietă sănătoasă sunt, de asemenea, importante atât în ​​prevenirea, cât și în gestionarea bolii. Studiile pe animale au sugerat că acizii grași omega-3 pot aduce beneficii funcției renale.

Acizii grași omega-3 din fructele de mare pot reduce riscul de apariție a problemelor renale cronice



Acum, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales din Sydney au descoperit că omega-3 din fructele de mare este asociat cu un risc moderat mai scăzut de boală cronică de rinichi și cu o scădere mai lentă a funcției renale.

"Acesta este un studiu interesant al dietei care poate avea un efect direct asupra progresiei bolii. […] Metodologia acestei analize grupate este bună – mai precisă și evită erorile de măsurare legate de auto-raportare", precizează autorii.

Cercetătorii au analizat date din 19 studii din 12 țări pentru a evalua asocierea dintre acizii grași polinesaturați omega-3 și CKD. Cei 25.570 de participanți aveau vârste cuprinse între 49 și 77 de ani la începutul studiului. În general, 4.944 (19,3%) au dezvoltat CKD în timpul perioadei de urmărire de 11 ani.

Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de omega-3 derivat din fructe de mare în dieta lor au avut un risc cu 8% mai mic de apariție a bolii cronice cerebrale. În plus, cei care au consumat mai des fructe de mare au avut un risc cu 13% mai mic de CKD.

Cercetătorii au descoperit această asociere protectoare cu trei omega-3 individuale din fructe de mare, inclusiv acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul docosapentaenoic (DPA).

Cazul în care trebuie să fii precaut



Dr. Shree Mulay, care nu a fost implicat în studiu, a salutat studiul, dar a îndemnat la prudență, în special la persoanele care au deja CKD.

"Este interesant să explorezi dacă consumul de fructe de mare mai grase ar putea duce la o progresie mai lentă a CKD. Cu toate acestea, este esențial să fii precaut, deoarece mulți dintre acești pești sunt plini de fosfor", a spus medicul.

Omega-3 derivate din plante, cum ar fi acidul alfa-linolenic, care se găsește în principal în nuci și semințe, nu au avut niciun efect asupra riscului de CKD. Ghidurile dietetice pentru americani, recomandă ca adulții să mănânce 225-280 g sau 2-3 porții de fructe de mare în fiecare săptămână. Asociația Americană de Inimă recomandă un aport similar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel