Data publicării:

De ce să ținem cu Ucraina

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

  Ucraina deține un teritoriu românesc furat de URSS: Bucovina de Nord. Kievul ne fură, la rândul său, apa din Dunăre, prin canalul Bâstroe. Anticomunistul Iușcenko s-a dovedit la fel de agresiv față de România ca liderii comuniști care l-au precedat și ca sovietoidul Ianukovici, care l-a urmat. De ce să-i susținem pe ucrainieni în disputa cu Moscova?

 

Am găsit un argument în interviul cu istoricul Alin Ciupală. România nu se poate apăra singură, nu e o mare putere. Până la încheierea tratatelor de aderare la UE, a existat în baza tratatelor de la Versailles. Rusia, în 2014, a încălcat tratatul pe care l-a semnat la Budapesta, în 1994. Ucraina a predat, atunci, marelui vecin de la Răsărit armele ce o făceau a treia putere nucleară a lumii, iar Rusia i-a recunoscut frontierele.  Când a simțit că are suficientă forță ca să încalce legislația internațională, Rusia a  făcut-o, ocupând Crimeea.

Dacă acest rapt va fi acceptat, apare un precedent periculos pentru România. Ce s-a întâmplat în Crimeea, iar acum se petrece în alte zone din estul Ucrainei? Au fost generate incidente violente, militarii ruși au intervenit, apoi s-a organizat un ”referendum”. S-a mai invocat un fel de ”cadastru” istoric, potrivit căruia teritoriul ocupat n-ar fi aparținut Ucrainei până în 1954 etc.

Pe același model, se poate susține, și deja se face asta, că Transilvania nu a aparținut Regatului României, ci Ungariei, se pot genera conflicte interetnice, manifestații, au apărut cereri pentru autonomie...

 

Citește integral: Controverse despre Marea Unire din 1918


Bun, dar de ce nu ne-am baza pe Rusia pentru a apăra tratatele pe care, după 1945, și Imperiul de la Răsărit le-a semnat?

Crimeea este dovada că nu ne putem baza pe ruși! Să nu uităm nici de Tezaur...  În plus, ofensiva lui Putin arată că Rusia nu a evoluat. Ca urmare, nu cred că va face față unui nou război rece. A mai pierdut odată, fără să învețe nimic. Ce l-ar face pe Putin să găsească mai mulți oameni dispuși să lupte pe front, decât a găsit Gorbaciov, în timpul URSS, când s-a retras din Afganistan? Ar rezista Rusia fără schimburile cu Vestul mai mult decât Occidentul, fără comerțul cu rușii?

Rămâne de văzut. Cert este că, în 1918, am ales tabăra care trebuia.  În 1945, ne-a salvat Regele. În 1990, era s-o sfeclim, dar uite că istoria a fost îngăduitoare. Astăzi, în limitele unei duplicități încă tolerate, naționalistul Victor Orban joacă o carte rusă. Ca și Bela Kuhn. N-avem, deci, de ales, istoria se repetă.

 

Vezi și: Marea Unire, pornită de teama Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel