De ce să eviți medicamentele pentru somn. Boala gravă la care te expui - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce să eviți medicamentele pentru somn. Boala gravă la care te expui / Foto: Pixabay, de Christian Trick
De ce să eviți medicamentele pentru somn. Boala gravă la care te expui / Foto: Pixabay, de Christian Trick
Află în articol de ce medicamentele pentru somn ne pot face rău.

Potrivit CDC, 8,4% dintre toți adulții cu vârsta de peste 18 ani iau în mod regulat medicamente pentru a putea dormi. În rândul adulților în vârstă, consumul este mai mare, 11,9% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani utilizând medicamente pentru somn, scrie Medical News Today. Pe măsură ce îmbătrânim, avem mai multe șanse să ne confruntăm cu tulburări de somn.

Deci, mulți oameni în vârstă iau medicamente pentru a încerca să își îmbunătățească calitatea somnului. Cu toate acestea, pentru unii, aceste medicamente pot face mai mult rău decât bine, potrivit unor noi cercetări de la Universitatea din California, San Francisco. Studiul, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, concluzionează că utilizarea frecventă a medicamentelor pentru somn crește riscul de demență, în special la persoanele albe.

"Știm de ceva vreme că anumite medicamente pentru somn precum benzodiazepinele sunt asociate cu un risc crescut de demență. Aceasta este o cercetare nouă printre alte studii deja existente", a spus dr. Percy Griffin, directorul de angajament științific al Asociației Alzheimer.

Ce medicamente pentru somn au fost analizate


Studiul a analizat utilizarea mai multor medicamente diferite pentru somn, de la antihistaminice fără prescripție medicală până la medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi antidepresive, antipsihotice și benzodiazepine.

Cercetătorii au recrutat un eșantion aleatoriu de 3.068 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, dintre care niciunul nu a avut un diagnostic de demență. 

La începutul studiului (1997-1998), participanții au fost întrebați dacă au luat medicamente care să-i ajute să doarmă. Cercetătorii i-au întrebat, de asemenea, de câte ori pe lună au luat aceste medicamente: niciodată, rar (1 sau mai puține), uneori (2-4), des (5-15) sau aproape întotdeauna (16-30). Au fost puse aceeași întrebare în anul 3 și anul 5. Cercetătorii au verificat ce medicamente au fost folosite, cerând participanților să le aducă în clinică atunci când au vizitat-o.

Participanții albi au fost de aproape 3 ori mai probabil decât cei de culoare să înregistreze utilizarea medicamentelor pentru somn des sau aproape întotdeauna (7,7% față de 2,7%).  Femeile, atât albe, cât și cele de culoare, au fost cele mai predispuse să folosească medicamente pentru somn în mod frecvent.

Diferențele rasiale în demență


Cercetătorii au înregistrat debutul demenței dacă un participant a îndeplinit oricare dintre următoarele criterii:

1. Fișa de spitalizare indicând demența ca diagnostic primar sau secundar

2. Prescripție pentru medicamente pentru demență

3. Dovezi ale unei scăderi semnificative a funcției cognitive globale

Pe parcursul, în medie, a 9 ani de urmărire, 617 persoane (20%) au dezvoltat demență. Raportul de risc pentru cei din grupurile care utilizau medicamente pentru somn "des sau aproape întotdeauna" a fost de 1,83 pentru participanții albi și 1,32 pentru participanții de culoare. Cercetătorii au raportat că acest lucru a arătat o "asociere puternică" între utilizarea frecventă a medicamentelor pentru somn și demență, în cazul participanților albi. Oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între utilizarea ocazională a medicamentelor pentru somn și demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel