Data publicării:

De ce românii sunt OBSEDAȚI de usturoi. Britanicii au aflat

Autor: Andrei Vasilache | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

În timp ce mulți oameni evită usturoiul în mâncarea lor de teama mirosului, românii au o apreciere veche, culturală pentru această plantă.

Într-un articol postat de publicaţia britanică BBC, se arată importanţa usturoiului pentru noi români, nu numai în alimentaţie, cât şi în cultură şi tradiţie.

Prin ideile şi obiceiurile transmise din generație în generaţie, se consideră că usturoiul protejează oamenii și casele de spiritele rele, precum și vindecarea bolilor, cum ar fi răcelile și tusea. Se crede că strigoii aspiră la laptele de la mamă și la cel vacilor, motiv pentru care țăranii români și-au protejat demult animalele prin împrăștierea juniei cu usturoi prin grajuri, mai spune BBC.

Dar dincolo de folclor, usturoiul este o pastă nelipsită din farfuria fiecărui român.

Considerat de neînlocuit ca aromă în fripturi și alte alimente, usturoiul a fost întotdeauna o cultură răspândită în România. În satul Copălău din județul Botoșani, planta aromatică este cultivată de mai mult de 40% din localnici. Usturoiul de la Copălău a câștigat faima atât la nivel național cât și internațional - atât de mult încât autoritățile agricole din județ se pregătesc să o înregistreze ca un produs cu indicație geografică protejată.

Usturoiul a fost considerat de mult timp o plantă magică.

Pe lângă faptul că este un ingredient esențial în bucătăria românească, usturoiul a fost considerat de mult timp o plantă magică. În ajunul Sfântului Andrei (protectorul României), pe 29 noiembrie, se crede că usturoiul vă păstrează în siguranță împotriva strigoilor și moroilor , spiritele rele ale celor care bântuie gospodările.

[citeste si]

Toate tranzițiile importante în viață sunt însoțite de un set de ritualuri - usturoiul este laitmotivul din spatele lor.

În România, usturoiul este considerat un medicament mai puternic (natural) decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus numit allicin (eliberat când usturoiul este tăiat sau zdrobit), care are proprietăți similare cu penicilina, precum și feluri în care este mâncat, cum ar fi supa de usturoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel