Motivul pentru care România nu are o casă a filmului. Bogdan Ficeac: Majoritatea aparatelor de filmat s-au dat la fier vechi / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @meshcube
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @meshcube
Scenaristul Bogdan Ficeac a fost invitat la DC News și DC News TV unde a explicat de ce nu există o casă a filmului în România.

Scenaristul Bogdan Ficeac a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre faptul că în țara noastră există foarte multe cinematografe, însă nu și o casă a filmului, așa cum au alte țări. Acesta a făcut o comparație cu țări precum Italia, Portugalia și Olanda, unde interesul pentru acest domeniu primează, în timp ce la noi nu interesează pe nimeni. 

„Am căutat la noi la Dacin Sara, am zis să căutăm piese din cinematografie, piese vechi. Am mai găsit oameni care mai mult pe persoană fizică s-au ocupat. Aparate de filmat, mese de montaj, ei le-au mai păstrat pe persoană fizică, deși nu le mai folosesc. Dar marea lor majoritate s-au dat la fier vechi. Te duci în alte țări, la Torino, la Lisabona, vezi case ale filmului cu expoziții, cu aparatură.

Am fost la Lisabona la un moment dat, și zic: „Ce casă a filmului extraordinară aveți aici.” Ei spuneau: „Dar ce voi cinematografie aveți că nu ne comparăm noi cu voi la cinematografie.”

Da, noi avem cinematografie, dar nu avem o casă a filmului în România că nu interesează pe nimeni, sau nu au nicio problemă.

Te duci la Amsterdam, e obiectiv turistic aproape obligatoriu muzeul filmului de acolo. În afară de faptul că e clădire fabuloasă, o construcție fabuloasă. La noi nu interesează probabil. Asta e.

Eu am tot încercat, și nu numai eu, și alți colegi din cinematografie, să sensibilizăm. A existat un anumit interes, dar până la urmă nu s-a finalizat nimic. Poate bănuți s-ar fi găsit. Chestiunea la noi, că de obicei, e problemă cu terenul, unde o facem.

O casă a filmului trebuie să aibă neapărat o sală multifuncțională care se poate folosi și în alte scopuri, se poate închiria, dar trebuie să aibă o sală pentru premiere și manifestări de cel puțin 1000 de locuri.", a spus scenaristul Bogdan Ficeac la interviurile DC News și DC News TV. 

 

În final vă invităm să vedeți filmul “La Snagov” (2024). Este un film de dramă regizat de Cristian Comeaga. În distribuție apar actorii Dan Aștilean, Nicodim Ungureanu, Radu Botar, Cătălin Cătoiu și Mara Nicolescu. Filmul descrie o frescă subterană a societății românești la vârf, o analiză subtilă, dar emblematică, a factorilor de influență din umbră.

Sinopsisul filmului este următorul: „Lumea în care trăim e înjumătățită, sub toate aspectele: există o lume a bogaților și una a săracilor, despărțite de o magmă din care bucăți migrează fie spre una, fie spre cealaltă; o lume a celor treji, care înoată și alta a celor adormiți, care plutesc în amorțire până se scufundă; cea a manipulatorilor și cea a manipulaților; lumea care decide destine și cea care își suportă destinul decis de alții; lumea șmecherilor și cea a fraierilor”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel