Data publicării:
De ce România are nevoie de Legea lobby-ului și unde apare problema: "Cineva scoate bani"
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat la Nod în papură despre importanța unei legi care să legalizeze lobby-ul.
„În anii 2007-2008, am propus să inițiem o Lege a lobby-ului. Această lege nu presupune decât o chestie simplă: să scoatem grupurile de presiune în spațiul public, să știm ce bani se dau, cui se dau. Știm măcar că decizia respectivă este finanțată - de exemplu vine o firmă de medicamente și plătește să se întâmple acel lucru. Atunci, știu, ca cetățean, că este totuși un exercițiu de presiune al cuiva”, a explicat sociologul Alfred Bulai, la emisiunea Nod în papură de la DC News TV.
„E și o chestie de democrație până la urmă. Și producătorii, constructorii sau companiile de exemplu au dreptul să se exprime. Lor cine le exprimă interesul?”, a precizat Val Vâlcu.
Lobby făcut sub pretextul firmelor de consultanță
„Da, eu asta zic, este corect că ai lobby! Există o serie întreagă de personaje pe care le-am cunoscut, de-a lungul vremii, foști demnitari din perioade diferite, care au firme de consultanță care fac lobby. Pur și simplu vine o firmă mare și găsește pe unul care a fost prin Guvern, a rămas cu relații, și care se duce să intermedieze chestii pe acolo. Lucrurile se desfășoară la gri, fiindcă în contract scrie consultanță”, a completat sociologul.
„Știi care e chestia incorectă? Cineva a lucrat la ISU, cu autorizații și așa mai departe, apoi se pensionează la 50 de ani că e stresant să verifice dosare. Apoi, se duce și îi învață pe ăia cum să ocolească dosarele și procedurile. Acest lucru generează și o legislație stufoasă, încâlcită, care cere neapărat un expert. Unii nici nu înțeleg ce scrie într-o lege, darămite să mai aplice”, a spus Vâlcu.
„Evident, acesta este tot mecanismul: cineva scoate bani. Lucrurile acestea sunt simple și au fost inventate în urmă cu decenii în Occident, nici ei nu s-au născut cu practicile astea. Se cheamă transparență să ai acces la informație. Dacă înțeleg mecanismul, atunci știu ce am de făcut. În al doilea rând, vorbim și de simplificarea birocratică: să fie simplu sistemul tocmai pentru a putea să-l accesez. Ori la noi, în România, avem lipsă totală de transparență și procesul este extrem de birocratic”, a conchis Bulai.
Ce este lobby-ul
Lobby-ul este o activitate prin care un grup sau o persoană încearcă să influențeze deciziile politice ale autorităților publice, prin intermediul comunicării profesioniste și strategice. Lobby-ul poate fi legitim sau ilegitim, în funcție de scopurile și metodele folosite.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News