De ce România are nevoie de Legea lobby-ului și unde apare problema: "Cineva scoate bani"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat la Nod în papură despre importanța unei legi care să legalizeze lobby-ul.

„În anii 2007-2008, am propus să inițiem o Lege a lobby-ului. Această lege nu presupune decât o chestie simplă: să scoatem grupurile de presiune în spațiul public, să știm ce bani se dau, cui se dau. Știm măcar că decizia respectivă este finanțată - de exemplu vine o firmă de medicamente și plătește să se întâmple acel lucru. Atunci, știu, ca cetățean, că este totuși un exercițiu de presiune al cuiva”, a explicat sociologul Alfred Bulai, la emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

„E și o chestie de democrație până la urmă. Și producătorii, constructorii sau companiile de exemplu au dreptul să se exprime. Lor cine le exprimă interesul?”, a precizat Val Vâlcu.

Lobby făcut sub pretextul firmelor de consultanță

„Da, eu asta zic, este corect că ai lobby! Există o serie întreagă de personaje pe care le-am cunoscut, de-a lungul vremii, foști demnitari din perioade diferite, care au firme de consultanță care fac lobby. Pur și simplu vine o firmă mare și găsește pe unul care a fost prin Guvern, a rămas cu relații, și care se duce să intermedieze chestii pe acolo. Lucrurile se desfășoară la gri, fiindcă în contract scrie consultanță”, a completat sociologul.

„Știi care e chestia incorectă? Cineva a lucrat la ISU, cu autorizații și așa mai departe, apoi se pensionează la 50 de ani că e stresant să verifice dosare. Apoi, se duce și îi învață pe ăia cum să ocolească dosarele și procedurile. Acest lucru generează și o legislație stufoasă, încâlcită, care cere neapărat un expert. Unii nici nu înțeleg ce scrie într-o lege, darămite să mai aplice”, a spus Vâlcu.

„Evident, acesta este tot mecanismul: cineva scoate bani. Lucrurile acestea sunt simple și au fost inventate în urmă cu decenii în Occident, nici ei nu s-au născut cu practicile astea. Se cheamă transparență să ai acces la informație. Dacă înțeleg mecanismul, atunci știu ce am de făcut. În al doilea rând, vorbim și de simplificarea birocratică: să fie simplu sistemul tocmai pentru a putea să-l accesez. Ori la noi, în România, avem lipsă totală de transparență și procesul este extrem de birocratic”, a conchis Bulai.

Ce este lobby-ul

Lobby-ul este o activitate prin care un grup sau o persoană încearcă să influențeze deciziile politice ale autorităților publice, prin intermediul comunicării profesioniste și strategice. Lobby-ul poate fi legitim sau ilegitim, în funcție de scopurile și metodele folosite. 

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel