De ce preotul Vasile Ioana stă toată ziua în biserică. În aceste zile, sunt cozi imense pentru a vorbi cu el. Se dau bonuri de ordine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Vasile Ioana
Vasile Ioana
În centrul Bucureștiului, un preot stă toată ziua în biserică. S-a întâmplat în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Mai precis, în a doua săptămână din Postul Adormirii Maicii Domnului, părintele Vasile Ioana a plecat din Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi doar pentru a mânca. În rest, de dimineața până seara, a stat de vorbă cu oamenii pe scaunul spovedaniei. Și erau cozi interminabile. Pentru că este mereu aglomerat, oamenii primesc bon de ordine și așteaptă, în liniște, să le vină rândul. Unii ajung la biserică încă de la ora 06.00 pentru a-și lua bon de ordine în speranța că nu va fi nevoie să aștepte atât de mult. De fapt, chiar se așteaptă mult când vii la Vasile Ioana, indiferent că vii dimineața sau după-amiaza.

Dar este un timp câștigat. De altfel, este singurul loc din București în care poți beneficia de timp de calitate - trei, patru, uneori chiar și cinci sau șase ore - în care ești doar tu cu tine, gândurile tale și Dumnezeu. Poate părea un timp enorm de așteptare, dar acolo orele iau un pic altă turnură, iar asta o simt doar cei care merg acolo. Așteptarea cu orele pentru a-ți veni rândul este oricum un test suprem. Unii vin după-amiază și pleacă, sperând că, a doua zi dimineață vor fi mai puțini. Desigur, nu prea se întâmplă mereu așa.

Lui Vasile Ioana nu i-ar ajunge o zi întreagă pentru a asculta toate păcatele celor care vin acolo. Să vă dau un exemplu, în această săptămână, pentru că urmează Adormirea Maicii Domnului, zilnic au fost aproximativ 130 de oameni la spovedanie. Dacă ar sta să asculte pe fiecare, timp de 15 minute, ar rezulta 1950 minute, iar 1950 minute înseamnă 32 ore și jumătate. 

Cârcotașii vor spune: „păi, da, stă atâta pentru că îi umplu credincioșii buzunarele cu bani”. Despre mitul „buzunarelor pline” ale lui Vasile Ioana, mi-a vorbit Daniel Buzdugan care a venit cu cel mai bun exemplu pentru a demonta această „credință”.

„Părintele Vasile Ioana este un om pentru toată lumea. În afară de faptul că trebuie să slujești la biserică, trebuie să stai foarte mult timp cu oamenii și trebuie să fii și pentru cei care sunt credincioși și pentru cei care nu sunt credincioși. Îmi aduc aminte o poveste spusă de părintele. Ieșea la biserică într-o noapte, pe la ora 00.00-01.00, ceva de genul acesta, după ce spovedise, și trecea un băiat cu bicicleta care i-a spus: „Bine, părinte, ai stat până la ora 01.00 să-ți umpli buzunarele, să faci bani...”.

Părintele, în loc să se enerveze, i-a spus: „Stai puțin să-ți zic două lucruri: Uite câți bani am în buzunar!” Și a scos câțiva bani, puțini în orice caz. „Vino și tu în locul meu, să stai de dimineața până seara, și să asculți oamenii cu toate necazurile și problemele lor, să-i sfătuiești, să-i liniștești, să le dai o rază de speranță”. Și, atunci, băiatul acela i-a spus: „Am înțeles, mă iertați pentru că v-am judecat greșit!”. Mi se pare un lucru minunat să stai de vorbă și cu credincioșii, dar mai ales cu oamenii care nu sunt apropiați de biserică.


Este un om foarte blând și un om care explică. Dacă nu ești pe aceeași lungime de undă ca el, te ascultă și după aceea îți spune și el ce are de spus, la modul fără încărcătură, fără supărare”, ne-a mai zis omul de radio.


Cel mai bun sfat pe care mi l-a dat a fost:

”Să-i iubesc și pe cei care nu mă iubesc”. Este foarte important să înțelegem că ceea ce vrem noi să primim, aia trebuie să oferim!

Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost:

”Să ai răbdare cu oamenii”. El începe slujba dimineața, duminica, pe la ora 07.00, și uneori stă și până la 16.00 să vorbească cu oamenii, îi sfătuiește, îi liniștește, le strânge mâna. Pleci de acolo mângâiat sufletește”, a spus Daniel Buzdugan în exclusivitate pentru DC News.

Mai are un loc unde îl puteți găsi

Ucenicii lui Vasile Ioana i-au făcut pagină de Tiktok unde vă așteaptă cu videouri extrem de interesante: https://www.tiktok.com/@parintelevasileioana?_t=8Ujl6mHQeH7&_r=1

@parintelevasileioana ♬ Sad Music - Max-Music

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel