Data publicării:
De Ce a fost ales polonezul Tusk la șefia Consiliului European
Numele lui Donald Tusk este vehiculat de luni bune drept potențial succesor al belgianului Herman van Rompuy. Acesta din urmă a fost primul președinte permanent al Consiliului European, deoarece, până la Tratatul de la Lisabona, funcția era ocupată rotativ de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre pentru o perioadă de 6 luni fiecare.
În primă fază, Donald Tusk a spus că vrea să-și continue munca în fruntea executivului polonez, prin urmare nu pleacă nicăieri (discurs pentru electorat și activul de partid, toți posibilii candidați spun că nu pleacă). De ce Tusk? Polonezul s-a bucurat de un sprijin fervent al premierului britanic David Cameron. Rănit în orgoliu după numirea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene, Cameron voia la Consiliul European un reformist care să funcționeze drept contrapondere la luxemburghezul federalist.
Fostul premier polonez Tusk este și depozitarul unei încrederi semnificative a cancelarului german Angela Merkel. Nu doar pentru că polonezul este din PPE (la fel ca van Rompuy, de altfel), ci și pentru că Tusk face parte din noua rețea de contacte a cancelarului. Relația lor s-a consolidat puternic anul acesta; Tusk a vizitat de mai multe ori Berlinul în ultimele luni, iar convorbirile telefonice sunt dese, mai ales prin prisma situației regionale.
Probabil că actuala criză din Estul Europei a cântărit și ea semnificativ la alegerea lui Donald Tusk la șefia CoE. Diplomația poloneză s-a făcut remarcată în contextul conflictului Ucraina-Rusia prin criticile ferme împotriva Kremlinului și disponibilitatea de a se implica în negocieri care să se materializeze într-o soluție pentru criza de la Kiev. Alegerea lui Tusk poate fi interpretată ca un semnal pentru președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin va avea acum de-a face nu cu belgianul care cunoaște prea puțin realitățile din Est, ci cu polonezul a cărui țară încă trăiește sub imperiul fricii că agresiunea din Ucraina s-ar putea rapid extinde peste granița estică.
Șefia CoE era singura funcție cu greutate unde mai putea fi numit un Estic. Conducerea NATO i-a revenit unui nordic, Comisia Europeană este condusă de un luxemburghez, la timona Parlamentului European se află un german, iar cel mai puternic om din Europa este tot un lider de la Berlin, cancelarul Angela Merkel.
Numirea lui Tusk mai înseamnă, între altele, că ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, pierde șansa de a deveni Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate, funcție pentru care era cotat ca favorit. Aceasta îi va reveni șefei diplomației italiene, Federica Mogherini. Premierul italian Matteo Renzi a revendicat cu insistență acest post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News