Data publicării:

De ce pleacă absolvenţii de liceu în străinătate

Autor: Stan Aurica | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Chiar dacă avem facultăţi de toate soiurile şi rangurile, în ultimii ani tot mai mulţi absolvenţi de liceu aleg o facultate din străinătate. De ce Londra, Geneva sau Bruxellesul atrag ca un magnet tinerii români?

 La Universitatea Metropolitană, acolo unde tânăra se pregăteşte pentru o carieră în domeniul finaciar, a beneficiat de stagii în Italia şi Elveţia, dar şi de internshipuri plătite. Unei alte românce, Ana-Maria T., ruta Craiova-Geneva i s-a părut interesantă încă din generală, când a avut ocazia să viziteze Ţara Cantoanelor. De atunci s-a apucat serios de germană şi franceză, iar admiterea la Universitatea din Geneva a fost ,,floare la ureche”. Iulia V. nu a visat vreodată să devină o a doua Andreea Esca sau să scrie la vreun tabloid. Modele ei în mass-media erau Henri Cartier-Bresson sau Anne Nivat, jurnalişti francezi de renume. Tocmai de aceea, Iulia a ales IHECS din Bruxelles, una dintre cele mai bune şcoli de jurnalism din Europa. ,,Pentru că a fost visul meu de o viaţă să am ocazia de a studia înafara ţării şi pentru că mi-am dorit foarte mult să îmi demonstrez mie că se poate”, îşi motivează Diana R. alegerea de a urma Universitatea ,,Luigi Bocconi” din Milano, acolo unde a studiat şi Andrei Năstase, fiul fostului premier.

 Cum sunt cursurile în străinătate

 Dacă în România practica citirii unor cursuri de pe foi încă se mai practică de către unii profesori universitari, iar reproducerea unor informaţii asigură promovarea unui examen, în Occident lucrurile sunt diferite.

,,Spre deosebire de cursurile-maraton din România, cursurile italiene sunt ca o plimbare matinală. Proaspete şi nonrepetitive, ele nu fac din studenţi un mare pacient inert cu calităţi de dactilograf, ci-l tratează ca pe un interlocutor, invitându-l să se pronunţe de fiecare dată asupra problemelor discutate”, explică Diana. Nici cursurile de Jurnalism la Bruxelles nu sunt plicticoase, ci simulează întocmai munca pe care jurnaliştii o fac într-o redacţie.

,,Nu ştiu situaţia din România, dar la Bruxelles jurnalismul înseamnă practică, multă practică şi excursii. În cadrul unui curs de jurnalism de investigaţie, am făcut o excursie cu toată grupa la Paris pentru patru zile. A fost extrem de interesant şi util pentru că, nu doar că ne-am cunoscut între noi, dar mai ales pentru că am vizitat cele mai importante centre mass-media din Franţa; am fost la sediul central France Télévision, în redacţiile Le Monde şi Le Figaro”, povesteşte Iulia. Nici studenţii care se specializează în Limbi Străine la Geneva nu o duc rău.

,,Un curs interactiv conţine una bucată profesor de dramaturgie, 15 bucăţi studenţi cu vârste cuprinse între 20 si 80 ani, una bucată actor care a avut rolul principal atât în piesa jucată la teatrul din oraş, cât şi în filmul extrem de reuşit realizat pe baza piesei. Cu toţii discută, vizionează scene, compară, protestează şi se angajează să cumpere bilet de grup la următoarea reprezentare teatrală, unde chiar merg. Toţi. Fără excepţie”, spune Ana Maria. ,,Aici am învăţat cum se citeşte un text, cum se pun întrebările şi cât de simplu e să dai răspunsuri fără teama de a stârni râsul pe sub nas al colegilor”, adaugă studenta.

Şi Alexandra, tânăra care visează să conducă într-o zi o multinaţională, a găsit la Londra exact ceea ce căuta.

,,Cursurile la Universitatea Metropolitană sunt o adevărată plăcere. Şi pot să spun doar atât: nimeni nu se uită cât e ceasul, câte minute au mai rămas şi asta pentru că nu simţi trecerea timpului. Fiecare curs îţi aduce ceva nou, cu atât mai mult pentru cei străini, cum am fost eu. Neobişnuită cu metoda de predat, ieşeam de fiecare dată de la curs tot mai impresionată. În plus, răbdarea pe care o au profesorii în a explica, în a se face înţeleşi, necomplicându-se în fraze care mai de care mai întortocheate e de apreciat”, subliniază tânara pentru care Londra a devenit ,,acasă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel