De ce pisicile trăiesc singure și nu în haită?
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce pisicile trăiesc singure și nu în haită? / Foto: Pixabay, de Lukáš Jančička
De ce pisicile trăiesc singure și nu în haită? / Foto: Pixabay, de Lukáš Jančička
Află în articol de ce pisicile trăiesc singure și nu în haită.

Pisicile de casă nu văd niciun beneficiu în conviețuirea în turmă în acest moment, scrie BBC. Totuși, cât de greu este să faci pisicile să trăiască împreună? Știe Daniel Mills, profesor de medicină veterinară comportamentală la Universitatea Lincoln  din Marea Britanie. În cadrul unui studiu, Mills și colegul său Alice Potter au demonstrat că pisicile sunt mai independente și mai singure decât câinii.

"Este foarte dificil să le convingi să facă ceea ce vrei tu. Întotdeauna fac lucrurile în felul lor", spune Mills.

Orice proprietar de pisică ar fi de acord cu asta. Dar de ce pisicile nu sunt dispuse să coopereze nici nici cu oamenii, dar nici cu alte pisici? Sau, altfel spus, de ce atât de multe animale, atât sălbatice, cât și domestice, sunt total de acord să trăiască într-o comunitate?

În natură, existența turmei este foarte răspândită. Păsările se înghesuie în stoluri, gnu în turme, peștii în bancuri, iar prădătorii vânează adesea împreună. Chiar și rudele pisicilor domestice - leii - trăiesc împreună. Reprezentanții speciilor care riscă să devină victimele unor prădători fac acest lucru de dragul siguranței.

"Se numește efect de împrăștiere. Un prădător poate să apuce doar unul, iar dacă sunteți o sută, atunci șansa de a fi mâncat este redusă la 1%. Când sunteți singur, veți fi capturat oricum", spune biologul Craig Packer de la Universitatea din Minnesota din St. Paul (SUA).

Efectul multi-ochi



Un alt avantaj al trăirii într-un grup este așa-numitul efect multi-ochi: cu cât grupul de pradă potențială este mai mare, cu atât este mai probabil ca aceștia să observe un prădător care se apropie.

"Și cu cât vezi mai devreme un prădător, cu atât ai mai mult timp pentru a-l evita", spune Jens Krause de la Universitatea Humboldt din Berlin (Germania).

Această vigilență colectivă are și alte beneficii. Indivizii pot căuta și hrană împreună. Cu toate acestea, nu este vorba doar despre evitarea prădătorilor. Animalele care trăiesc într-un grup nu au nevoie să se plimbe în căutarea unui partener potrivit, în timp ce pentru cei singuratici care călătoresc pe distanțe lungi, aceasta poate fi o problemă destul de mare. Evident, este mult mai ușor să găsești un partener într-o turmă sau haită.

Atunci când membrii grupului au descendenți, ei sunt crescuți de întreaga lume: adulții pot coopera între ei pentru a-i proteja pe tineri sau pentru a obține hrană pentru ei.

Alte avantaje ale conviețuirii



La multe specii de păsări, inclusiv la sturzul arab, originar din Israel, puii rămân în grupuri familiale până când sunt gata să se înmulțească. Dansează împreună, fac baie împreună și chiar își fac cadouri unul altuia.

De asemenea, traiul în turmă ajută la conservarea energiei. Păsările din stoluri și peștii din bancuri se mișcă mai eficient decât indivizii singuri. După același principiu, în timpul Turului Franței, bicicliștii formează pelotonul.

"Cei care sunt în spate folosesc mai puțină energie pentru a dezvolta aceeași viteză", spune Krause.

Și, de asemenea, pinguinii imperiali pot confirma acest lucru.  Este mult mai ușor să se încălzească și să nu înghețe.

De ce pisicile nu vor să trăiască cu alte pisici

Având în vedere toate aceste avantaje, pare ciudat că unele animale evită compania de felul lor. Cu toate acestea, după cum se poate observa din exemplul pisicilor domestice, existența turmei nu atrage pe toată lumea. Pentru unele animale, niciunul dintre avantajele conviețuirii împreună nu merită efortul de a-și împărți mâncarea.

"Întotdeauna vine un moment în care apropierea de alți indivizi duce la reducerea aportului de alimente", spune John Fryxell, biolog integrator la Universitatea din Guelph, Canada.

În acest caz, factorul cheie este disponibilitatea hranei suficiente. Și pisicile în această chestiune sunt foarte pretențioase. 

"După ce a prins un șoarece, ultimul lucru pe care și-l dorește o pisică este să vadă pe cineva lângă ea, pentru că ea urmează să-l mănânce. Tocmai asta face. Nu are nimic de împărțit", spune Packer. 

Aceste motive egoiste sunt atât de adânc înrădăcinate în comportamentul felin, încât nici măcar domesticirea nu a reușit să depășească cea mai mare dragoste a acestor animale pentru singurătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel