De ce pisicile se tem de apă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce pisicile se tem de apă / Foto: Pixabay, de rihaij
De ce pisicile se tem de apă / Foto: Pixabay, de rihaij
Află în articol de ce pisicilor le este frică de apă.

Pisicile sunt renumite pentru faptul că urăsc apa. Din fericire, îmbăierea unei pisici este rareori necesară (și atunci când este, o baie fără apă pentru pisici poate fi o opțiune grozavă). Dar totuși, de ce pisicile urăsc atât de mult apa? Probabil ați observat și voi că atunci când au contact cu aceasta par că se sperie și încearcă să fugă imediat în altă parte pentru a se usca. Ei, bine există mai multe motivele pentru care pisicile sunt speriate de apă, iar în rândurile de mai jos poți afla principalele cauze.

Șase motive pentru care majoritatea pisicilor nu iubesc apa


1. Frică sau disconfort


Pisicile sunt creaturi care iubesc obiceiurile. O pisică care nu a făcut niciodată baie poate să nu-i placă senzația de a avea corpul ud. O experiență negativă cu apa ar putea crea un răspuns de frică condiționat, care va rămâne cu acea pisică pentru viață. S-ar putea să se teamă cu adevărat de noutatea experienței și de senzația fizică. O pisică care a fost expusă în mod regulat la apă de când era doar un pisoi poate fi motivată să o accepte mai mult, scrie petsbest.com.

2. Vulnerabilitatea


Când este udă, blana unei pisici cântărește mai mult decât în ​​mod normal. Acest lucru le poate limita mișcarea și reflexele, ceea ce le poate face să se simtă vulnerabile. Pur și simplu acest lucru o poate face pe pisica ta să se simtă incapabilă de a se proteja.

În plus, apa face suprafețele alunecoase. Este posibil ca pisica ta să nu simtă că se poate prinde sau echilibra atunci când se află în chiuvetă sau cadă, ceea ce o poate face să se simtă amenințată. Încercați să utilizați un prosop umed pe marginea căzii sau a chiuvetei pentru ca pisicuța să se prindă de el în caz că vrea să iasă. Așa se va simți în siguranță și nu se va mai panica atât de mult.

3. Preferă să se îngrijească singure


Pisicilor le place să se simtă curate. Ele petrec mult timp să se îngrijească, până la 50% din zi! S-ar părea că majoritatea pisicilor nu iubesc să aibă ceva care nu miroase "normal" pe blana lor.

Șampoanele pe bază de apă pot îndepărta uleiurile naturale de pe blana lor. Tocmai din acest motiv pisicile ar prefera să se îmbăieze singure.

4. Timpul de uscare


Dacă ai scăldat vreodată o pisică, știi că poate dura destul de mult până când blana ei se usucă după o baie. Este posibil ca unele pisici să nu vrea să se ud, deoarece știu cât timp durează până când blana lor se usucă, lăsându-le ude și nefericite.

Blana umeda este și rece! Pisica ta se poate simți înfrigurată după ce a fost scufundată în apă.

5. Produsele chimice


Pisicile sunt sensibile la miros – de 14 ori mai sensibile decât oamenii.  Apa din baie poate conține substanțe chimice (sau chiar minerale), iar pisica poate fi foarte deranjată de mirosuri cum ar fi clorul sau fluorul. De asemenea, pisicii tale poate să nu-i placă parfumul șamponului pe care îl folosești, mai ales dacă mirosul este puternic.

6. Evoluția pisicilor


Există probabil motive biologice pentru care pisicilor nu le place apa. Chiar dacă multe pisici iubesc gustul peștilor, din punct de vedere istoric, ele nu sunt animale care locuiesc lângă oceane sau râuri.

Pisicile domestice sunt descendenți ai felinelor care trăiau de obicei în zone uscate și aride. Ele nu au învățat niciodată să înoate pentru că nu a existat o nevoie evolutivă pentru asta. Acest comportament a rămas la pisicile noastre moderne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel