De ce pisica vomită pe covor
Află în articol de ce pisica vomită pe covor.
Pisicile care vomită pot fi unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care au de a face ca veterinari, deoarece există atât de multe motive posibile pentru care se poate întâmpla asta. Cauza poate fi de la ceea ce a mâncat pisica la cină, până la boli metabolice care s-ar putea să se producă de ani de zile, iar distincția dintre ele poate necesita mult timp, bani și efort, scrie vethelpdirect.com.
Și asta este doar pentru un veterinar, pentru un proprietar al unei pisici este și mai dificil. Fie că este vorba de mocheta nouă sau de vechea canapea, nu este deloc drăguț. În plus, acesta poate fi un semn de boală gravă, așa că merită cu siguranță să îți duci pisica la veterinar.
De ce pisicile vomită atât de mult?
Vărsăturile la pisici sunt extrem de frecvente, dar asta nu înseamnă că este normal. Unele pisici sunt pur și simplu predispuse la boli de păr, în special pisicile cu păr lung sau cele care se îngrijesc excesiv. Altele sunt deosebit de sensibile la tipurile de alimente pe care le consumă și este posibil să nu poată tolera o anumită proteină, cum ar fi carnea de vită, sau un aditiv, cum ar fi glutenul de grâu. Viermii intestinali pot provoca vărsături uneori și îi puteți vedea chiar zvârcolindu-se după ce apar.
Intoxicațiile sunt rare, dar apar. Uneori, pisoii jucăuși vor înghiți lucruri precum bucăți de sfoară, care pot fi într-adevăr foarte periculoase. Tulburările metabolice precum bolile de rinichi, hipertiroidismul, diabetul și problemele hepatice pot provoca vărsături, la fel ca și tumorile tractului intestinal, cum ar fi limfomul. Pancreatita (inflamația pancreasului, un organ care secretă enzimele digestive) sau boala inflamatorie intestinală sunt alte cauze frecvente.
De ce pisicile preferă să vomite pe covor
Vărsăturile nu sunt plăcute pentru pisica ta, așa că ea poate căuta instinctiv o suprafață mai confortabilă, una pe care are o tracțiune mai bună, cum ar fi covorul. Unii experți susțin că acesta este un comportament instinctiv. În sălbăticie, o pisică ar căuta un loc unde să-și îngroape sau să-și acopere vărsăturile, scrie thehealthyjournal.com.
"O altă teorie este că mocheta sau covorul oferă mai multă stabilitate pentru picioarele lor, astfel încât mișcarea vărsăturilor să nu le facă să alunece (cum ar putea o podea alunecoasă)", a spus dr. Conrad.
Ce ar trebui să faci dacă pisica ta vomită
Ca și în cazul oricărei afecțiuni medicale, cel mai bun lucru de făcut este să vă adresați medicului veterinar. El vă pot spune să vă înfometați pisica timp de câteva ore (pisicile nu ar trebui să fie niciodată înfometate pentru perioade lungi de timp și ar trebui să fie întotdeauna aduse la veterinar dacă trec mai mult de 24 de ore fără să mănânce, deoarece acest lucru poate duce la alte probleme grave) și să reintroduceți o dietă blândă, cum ar fi puiul fiert simplu, deoarece aceasta poate rezolva multe cazuri acute de vărsături.
Ca întotdeauna, apa proaspătă ar trebui să fie disponibilă în orice moment. Sau, dacă pisica ta prezintă alte simptome, cum ar fi letargie, inapetență sau diaree, ți-ar putea recomanda să o aduci direct la clinică. Veterinarul va face un examen fizic și va face un istoric detaliat, așa că încercați să vă amintiți cât mai multe detalii despre comportamentul pisicii dvs. din ultimele zile. Veterinarul poate face un test de sânge sau poate verifica urina pentru a exclude boli metabolice. În funcție de simptome, acesta poate alege, de asemenea, să facă niște radiografii ale abdomenului pentru a căuta orice a înghițit pisica sau poate să efectueze o scanare cu ultrasunete pentru a verifica dacă există tumori sau alte probleme cu organele interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News