De ce organismul are nevoie de lumina soarelui
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Când vine vorba de expunerea la soare, primele gânduri ar putea fi despre daunele pe care le poate produce aceasta. E adevărat că să stai prea mult la soare, mai ales neprotejat, poate provoca probleme grave de sănătate. Dar în cantități mici, mai ales la începutul zilei, razele soarelui pot aduce mari beneficii organismului. Iată care sunt acestea

Cât de mult te poți expune la soare? Răspunsul este diferit pentru fiecare dintre noi. Depinde de tonul pielii, de vârstă, de istoricul medical, de dieta și locul unde trăiți. În general, oamenii de știință cred că o expunere între 5 și 15 minute - până la 30 de minute, dacă ai pielea întunecată, e benefică . Puteți rămâne mai mult timp și să obțineți același efect dacă folosiți protecție solară. Discutați cu medicul dermatolog despre ce cremă ce este potrivită.

Vitamina D

Razele UV ale soarelui ajută organismul să producă acest nutrient important pentru oase, celule sanguine și sistemul imunitar. De asemenea, vitamina D fixează anumite minerale, cum ar fi calciul și fosforul. Și în timp ce majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamină D din alimente, copiii care nu pot fac rahitism, o boală care înmoaie și slăbește oasele.

Protecție contra anumitor afecțiunie

Prea mult timp petrecut sub razele soarelui vă poate crește șansele de apariție a cancerului de piele, dar persoanele care trăiesc în locuri care nu primesc multă lumină solară au mai multe șanse de a avea alte tipuri de cancer, precum cel de sân, colon, prostată și plămân. Au șanse și mai mari de a face alte condiții grave, cum ar fi scleroza multiplă, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și bolile cardiace. Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea fi legat de niveluri scăzute de vitamina D.

Un somn mai bun

Ochii au nevoie de lumină pentru a seta ceasul intern al corpului. Lumina soarelui dimineața devreme, în special, pare să ajute oamenii să se culce noaptea. Acest lucru poate fi mai important pe măsură ce înaintăm în vârstă, deoarece ochii devin mai puțin capabili să înregistreze lumina, și problemele cu somnul se adâncesc.

Slăbirea

Lumina dimineții pare, de asemenea, să ajute oamenii să mențină o greutate normală. Avem nevoie de 20 până la 30 de minute între orele 8.00 și 12.00 pentru a face o diferență, dar cu cât ieșiți mai devreme la lumina soarelui, cu atât efectele sunt mai benefice.  Oamenii de știință cred că razele soarelui subțiază celulele grase de sub piele. Mai mult soare înseamnă că, probabil, veți face și mai multe exerciții fizice, ceea ce este bun inclusiv pentru slăbire.

Starea emoțională

Lumina soarelui ajută la stimularea unei substanțe chimice din creier numită serotonină, care vă poate oferi mai multă energie și vă poate ajuta să vă mențineți calm, pozitiv și concentrat. Doctorii tratează uneori tulburarea afectivă sezonieră și alte tipuri de depresie legate de nivele scăzute de serotonină cu lumină naturală sau artificială, notează webmd.com.

Sănătate ochilor

Expunerea moderată la soare de-a lungul vieții, în special la adolescenți și la adulții tineri, poate proteja sau întârzia apariția miopiei. Dar prea multă lumină directă vă poate răni ochii. Aceasta poate provoca încețășarea vederii și crește șansele de cataractă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel