Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu trebuie sărutaţi morţii. Gestul de "rămas bun" în noaptea priveghiului ne poate costa sănătatea, spune Dr. Viktor Ivanovik

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dr. Viktor Ivanovik / captură Tik Tok
Dr. Viktor Ivanovik / captură Tik Tok

Românii obişnuiesc să-şi ia rămas bun de la cei dragi care au trecut în nefiinţă printr-o sărutare de mâini sau, cel mai des, pe frunte. Un  medic, celebru pe Tik Tok, ne îndeamnă să nu mai facem asta. E periculos pentru sănătate.

Alegeri prezidentiale 2024

Dr. Viktor Ivanovik, un medic din Moldova care are un cont de TikTok foarte bine urmărit, a decis să explice riscurile la care se expun persoanele care își sărută rudele decedate. Clipul acestuia a devenit viral. El are o comunitate de aproape 300 de mii de urmăritori pe TikTok.

Riscuri majore pentru persoanele care fac asta

Chiar dacă pentru mulți dintre români acesta este un mod de a ne lua rămas-bun de la cei trecuți în neființă, gestul este, de fapt, extrem de periculos. oamenii se expun, din neștiință, la o serie de pericole.

@viktor.ivanovik

 

♬ الصوت الأصلي - malakzahraobeidat

„Niciodată nu săruta pe cel răposat! 9 ore după deces, țesutul corpului începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere prind să iasă la suprafață. Factori de risc: pierderea mirosului, practic în totalitate!”, a scris medicul Viktor Ivanovik, pe contul său de TikTok.

Românii îl atacă pe medic: emoţia este cea care primează în acele momente

Videoclipul medicului Viktor Ivanovik a devenit viral în mediul online. Românii au reacționat imediat. Au fost suficient de mulți care au fost de acord cu explicațiile științifice transmise de acesta. Oamenii par să înțeleagă că nu merită să se expună unor riscuri ce le pune sănătatea și chiar viața în pericol. Mulți alții, însă, nu sunt de aceeași părere. „Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!”, „Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau frunte ultima oară. Eu am pupat mâna tatălui meu pentru ultima oară”, „Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu un copil, mamă, tată, frate etc. Poate aveți dreptate științific, dar într-o asemenea situație e greu”, au fost doar câteva dintre comentariile internauților, la clipul de pe TikTok al doctorului Viktor Ivanovik.

Ce spune Biserica Ortodoxă

Ultima parte a slujbei de înmormântare este momentul des­părţirii, al primirii ultimului salut, care se concretizează prin să­rutarea cea mai de pe urmă dată mortului, potrivit crestinortodox.ro. Se pare că ultima sărutare, ca obicei mortuar, se dădea în vre­murile vechi înainte de moarte. După aceea, apare după sfârși­tul vieții omului. Sărutarea cea din urmă dă celui îndurerat prilejul să-l salute pentru totdeauna pe mortul sau iubit în cele mai bune împrejurări posibile, adică în mijlocul comunității fraților, care îl sus­țîn și îl încălzesc sufletește, și într-un spațiu care manifestă unitatea dintre Biserica luptătoare și Biserica triumfătoare, într-un loc care amintește celui îndurerat că, în final, in Hristos nu exis­ta despărțire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel