Data publicării:
De ce nu trebuie să ignori niciodată „umărul sărit". Dr. Liviu Ojoga (SANADOR), explicații / video
Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News, DC Medical și DC Sport unde a vorbit despre luxația umărului.
Dr. Liviu Ojoga a explicat, în exclusivitate pentru DC News, care sunt cele mai frecvente categorii de luxații, care sunt investigațiile necesare pentru depistarea lor și cum pot fi soluționate.
„Vorbim de o patologie mult mai frecventă și sunt două categorii de luxații: prima luxație și luxațiile recidivante. Dacă vorbim de prima luxație, lucrurile s-au schimbat radical în ultimul timp. Dacă acum 20-30 de ani prima luxație era imobilizată trei săptămâni și se făcea recuperare, acum, la pacienții tineri, sportivi de performanță, cei care practică sport de contact, prima luxație egal operație.
Trebuie reparată, nu se mai așteaptă pentru că sunt pacienți în grupul de risc de recidivă 100%. Și nu neapărat luxații, cât instabilitate. Adică poate să nu se luxeze, să-și piardă complet legătura cu glena humerală, ci doar să aibă tendință de luxație, ceea ce pacientul resimte tot ca un fel de „umăr sărit", o instabilitate pe care și-o reduce singur uneori. Ne comportăm ca în fața unei luxații. recidivante.
Pacientul are mișcări pe care le limitează pentru că știe că în abducție-rotație externă este poziția în care umărul se va luxa și evită aceste mișcări. Aici trebuie neapărat investigații imagistice, RMN și CT, pentru că există două tipuri de intervenții: o intervenție pe părți moi care înseamnă reinserția capsulei și a labrumului la locul lui și o intervenție pe os cu osteotomia apofizei coracoide.", a spus Dr. Liviu Ojoga.
Cât durează recuperarea
„Indiferent de intervenție, că vorbim de operația Bankart, de reinserție a capsulei și a labrumului, fie că vorbim de intervenția Latarjet, pe os, pacientul e imobilizat într-un sling pentru patru săptămâni, după care face recuperare medicală. În principiu, între 3 și 6 luni revine la activitatea sportivă, în funcție de ce sport practică.
Nu este ceva dificil ca recuperare postoperatorie. Poziția este normală, pacientul poate să-și facă toaleta, să se îmbrace, să se dezbrace.", a spus medicul.
Vârsta la care apare cel mai frecvent
„Cu cât sunt mai tineri, cu atât riscul luxației este mai mare. În general, pacienții au luxații după 16 ani.”, a răspuns dr. Liviu Ojoga.
Întrebat dacă există o mișcare care ar trebui evitată, medicul a explicat că este vorba despre abducție-rotație externă.
„Da. Abducție-rotație externă. Sportivii care folosesc această mișcare, aruncătorii de suliță, cei care joacă baseball, baschet, mișcările de aruncare tip cârlig pot să producă luxație.”, a spus Dr. Liviu Ojoga la DC News, DC Medical și DC Sport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News