De ce NU trebuie să bei ceai negru în timpul mesei. Nu știai acest lucru
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus care este cheia pentru o sănătate de fier.

„Cheia pentru o sănătate de fier: alimentele bogate în fier.

Când ne simțim lipsiți de putere, când suntem palizi și obosiți, înseamnă că suntem anemici, adică avem o lipsă de fier. Cea mai frecventă anemie nutrițională este cea cu lipsă de fier, un mineral esențial în dieta noastră zilnică.

Globulele roșii din sânge conțin hemoglobină, un pigment pe bază de fier. Rolul lor este să transporte oxigen la toate celulele, deci dacă nu există fier, nu există oxigenare celulară - și de aici consecințe grave.

Organismul nu poate produce fier (nici la om, nici la animale), cel mult îl poate depozita - ca rezervă - în diferite organe și țesuturi: ficat, splină, mușchi, măduvă, sânge. Rezultă implicit că produsele de origine animală sunt foarte bogate în fier. Pe lângă ficat și carne roșie, peștele și fructele de mare, leguminoasele boabe (soia, fasolea) și oleaginoasele (semințe, alune, migdale) și legumele verzi (brocoli, spanac) sunt și ele bogate în fier. Bobul de cacao este campion ca efect antianemic, are un conținut de fier similar cu cel al organelor (ficat, splină). Trebuie știut că fierul de origine vegetală (fier nonhemic) e utilizat în proporție de 3-10%, în timp ce fierul de origine animală (fier hemic) are o biodisponibilitate de 25-30%.

O mică precizare: fierul nu este distrus prin gătit, așa că nu contează dacă friptura este în sânge sau bine făcută, conținutul de fier rămâne neschimbat.

Cât despre fierul din legume și leguminoase, absorția lui se triplează în prezența vitaminei C, așa că nu ezitați să puneți zeamă de lămâie în salate. Iar pentru un echilibru nutrițional real, combinați carnea cu legumele la aceeași masă, este o asociere care potențează toți nutrienții, nu doar fierul.

Și un ultim sfat: nu beți ceai negru în timpul mesei, scade cu 50% absorția fierului", a scris, pe Instagram, medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel