De Ce nu trebuiau cerute precizări de la președinție
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

Într-o reacție de o nervozitate neobișnuită, purtătorul de cuvânt al președintelui a spus că legătura dintre Traian Băsescu și funcția supremă în NATO este o dezinformare, nedemnă de o instituție media. Dl. Bogdan Oprea și Administrația au negat intenția președintelui de a candida la postul de secretar-general al Alianței. De asemenea, au explicat cum trebuia procedat înainte de publicarea articolului: trebuiau cerute precizări de la Cotroceni, MAE etc. Reacția este corectă în anumite privințe, dar aiurea, în altele.

În primul rând, textul nu spunea nici că Traian Băsescu va candida, nici dacă își dorește sau nu funcția. Cu subiect și predicat se afirmă că în cancelariile occidentale a fost luată în discuție această posibilitate. Cum a obținut Bogdan Chirieac informația...Ca orice jurnalist, dl. Oprea știe că nu se demască sursele. Cert este că vorbim despre un jurnalist consacrat în domeniul politicii externe. Chirieac are contacte în mediul diplomatic, are autoritate în domeniu și își asumă această informație. Viitorul va dovedi câtă dreptate a avut. Până acum, multe alte exclusivități pe care acesta le-a dat, contestate în primul moment, s-au dovedit adevărate, au fost confirmate în timp.

Redacția DeCe News a prelucrat această informație, adăugând elemente de background: ce alte nume se mai vehiculează, cine este acum în funcție, care este procedura, care ar fi implicațiile. Implicații onorante, în niciun caz nedemne.

(E drept, a fost inserată și o scurtă analiză scenei politice românești, inclusiv unele scenarii care circulă în mass media privind acțiunile lui Traian Băsescu. Cel puțin ipoteza demisiei în 2014 a fost evocată chiar de un consilier prezidențial, pe blog. Poate de aceea, dl. Oprea nu protestează la această parte a articolului).

 Articolul nu făcea referire la intențiile lui Traian Băsescu sau ale altor oficiali guvernamentali, ci la evaluări care se fac în unele capitale NATO. De aceea, cred că nu era obligatorie solicitarea unor precizări de la Administrația Prezidențială. S-ar fi putut solicita precizări de la guvernele țărilor partenere. Dar, așa cum se arăta în articol, astfel de răspunsuri nu se dau. Consultările se fac cu luni sau ani înainte, iar confirmările vin doar în momentul nominalizării.

 Dacă dl. Oprea citea cu calm articolul, ar fi văzut că și în cazul actualului secretar-general, numit în 2009, au apărut zvonuri în Danemarca încă din 2007. Anders Fogh Rasmussen, premier la acea vreme, le-a negat până cu câteva zile înainte de numire. Nu cred că purtătorul de cuvânt al guvernului danez a calificat presa drept ”așa zisă”, ori ”nedemnă”.

Nu-ul lui Bogdan Oprea este normal, necesar și, aș zice chiar, obligatoriu. Dacă nu ar fi negat, era o greșeală instituțională. Greșită, ca întotdeauna, este exagerarea. Limbajul de lemn al diplomației avea avantajele sale. Prin amplitudinea reacției și pasiunea dovedită ar putea induce ideea că e un subiect sensibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel