De Ce nu se renunță la Roberta Anastase. Lașitate și disperare la vârful Puterii
Roberta Anastase a suspendat lucrările în plen ale Camerei, pentru două săptămâni, exact în momentul când Opoziția se pregătea să depună o cerere de revocare a sa din funcție. Manevra ar fi comică, dacă nu s-ar pune în discuție funcționarea Legislativului. De unde disperarea Robertei? Dar tentativa patetică a lui Radu F. Alexandru de a susține că plecarea sa la CNA nu modifică raportul de forțe din Senat?
Înverșunarea cu care Puterea o apără pe Roberta Anastase are o dimensiune strategică și una penală. Principalul susținător al președintei Camerei este, cel mai probabil, președintele Traian Băsescu, pentru a nu se crea un precedent. Dacă ar fi acceptat sacrificarea Robertei pentru votul de la Legea Pensiilor, ar fi acceptat că poate fi suspendat la rândul său și trimis la judecata poporului.
Mai mult, PDL și UNPR au schimbat Legea Referendumului, într-o încercare transparentă de a-l feri pe Băsescu de demitere. Deficitul de imagine este unul major, fiindcă aceste mișcări pot fi percepute drept lașitate a președintelui și disperare la vârful Puterii. Oricum, singurul câștig este al tragerii de timp, pentru a permite afacerile de final de mandat: privatizări, finanțări privilegiate etc.
Roberta Anastase și PDL nu pot accepta revocarea și din motivul că, odată stabilit prin vot că a fost o fraudă, Parchetul e obligat să cerceteze fapta.
Imaginea de prăbușire pe care ar transmite-o electoratului, dar mai ales membrilor de partid, ar fi una devastatoare, mai gravă decât imaginea unor șmecheri care își apără funcțiile prin manevre imorale.
Radu F. Alexandru, incompatibil
La Senat, majoritatea stă într-un singur vot: cel al lui Mircea Geoană, dar situația se poate schimba în orice moment, chiar și conjunctural, în funcție de legea în discuție. Fără a lua în calcul că este o chestiune de zile până când un alt senator va părăsi Puterea.
În aceste condiții, Radu F. Alexandru a luat cuvântul și a declarat că nu pleacă din Senat, deși a fost numit la CNA. El a sugerat că poate sta 90 de zile, așa cum prevede legea audio-vizualului, dar nu a luat în calcul regulamentele Camerei superioare și Legea ANI. Astfel, el mai are doar 15 zile în care să opteze, calitatea de membru al Senatului fiind incompatibilă cu orice funcție în afara celei de cadru didactic, avocat sau ministru. Opoziția poate cere să i se interzică votul, prin Comisia Juridică, și poate sesiza ANI, care va fi obligată să constate încălcarea legii. Astfel, PDL poate pierde și postul din CNA și un loc de senator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News