Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu e bine să zici 'La mulți ani' pe 14 februarie de Sfântul Valentin

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pixabay
Foto Pixabay
Cine s-a uitat în calendarul creștin ortodox a observat că astăzi, 14 februarie, nu apare trecut Sfântul Valentin. 

Sfântul Valentin a ajuns cunoscut datorită Zilei Îndrăgostiților, denumită comercial și Valentine's Day. Însă, în calendarul ortodox, Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe data de 14 februarie, ci pe data de 30 iulie.

În calendarul ortodox apar celebrați pe 14 februarie Sfinții Cuvioși Auxentie, Maron şi Avraam. În calendarul catolic apar pe 14 februarie: Ss. Ciril, călugărul şi Metodiu, episcopul, patroni ai Europei, dar și Valentin, preot martir. Prin urmare, ortodocșii adresează urări tuturor celor ce poartă numele Sfântului Valentin pe 30 iulie, iar catolicii pe 14 februarie.

Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, a rămas în conștiința creștinilor ca fiind un vindecător al celor bolnavi, dar și ca ocrotitor al iubirii dintre soțul și soția creștină. 

CIne a fost Sfântul Mucenic Valentin

Sfântul Mucenic Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria, Italia). Sf. Valentin a fost hirotonit preot de către Sf. Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Episcopul Victor I, în anul 197. Vorbim despre perioada primelor secole de creștinism, cu aprigi prigoane și persecuții.

Sfântul Mucenic Valentin a fost decapitat la ordinul împăratului Claudius II, în afara zidurilor Romei. Alte istorisiri spun faptul că Valentin a fost ucis pentru încercările sale de a-i ajuta pe creştini să fugă din închisorile romane, deoarece erau frecvent torturați.

Conform uneia alte legende, un deţinut cu numele de Valentin, îndrăgostit de fata administratorului pușcăriei, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima "valentină"), înainte de a muri, pe care a semnat-o "De la Valentinul tău", o expresie care este folosită şi astăzi.

Însă la sfârşitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a hotărât ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său. În prezent, mulți creștini susțin că ziua în care este serbat Sfântul Valentin este numită în mod greșit ca 'Ziua îndrăgostiților', susținând că ar trebui să se numească 'Ziua Familiei Creștine'.

De asemenea, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, pe lângă Sf. Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, prăznuit pe 30 iulie, mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin, respectiv: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel