Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu e bine să-ți acoperi gura și nasul iarna, când e ger

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Ai crede că faci bine atunci când ridici fularul mai sus, peste gură, când afară sunt sub 0 grade. Iată că, de fapt, procedezi greșit!

Este important să nu acoperi gura în mod constant în timpul iernii din mai multe motive, spun cei de la Quora:

Umiditate și bacterii: Acoperirea gurii poate interfera cu respirația normală și poate conduce la acumularea de umiditate și căldură în zona gurii, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Fular înghețat: Atunci când respiri, eliberezi vapori de apă. Acoperirea gurii poate duce la acumularea de umiditate în țesăturile care acoperă gura, iar acestea pot îngheța în anumite condiții. Lucru care, evident, e inconfortabil și poate contribui la pierderea căldurii.

Respirație greoaie: Respirația normală implică atât inhalarea, cât și expirarea aerului. Acoperirea gurii poate restricționa fluxul de aer și poate face mai dificilă respirația, în special în condiții reci.

Ochelari cu condens: Dacă porți ochelari și-ți acoperi gura, vaporii de apă proveniți din respirație pot ajunge pe lentile, afectând vizibilitatea.

Cu toate acestea, este important de menționat că în condiții extreme de frig sau în cazul expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute, protejarea feței cu o eșarfă sau un alt material poate fi utilă pentru a preveni răceala. În astfel de cazuri, grijile legate de umiditate și respirație ar putea fi mai puțin importnte decât riscul de expunere la temperaturi extreme. Este important să fii atent la nevoile tale specifice și la condițiile meteorologice locale.

Cel mai bine este să înfășori gâtul bine și să lași suficient loc liber în dreptul gurii astfel încât să te auzi când vorbești, să poți respira în voie și să nu transpiri sub nas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel