Data publicării:

De ce nu e bine să te speli pe faţă cu săpun

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ai auzit probabil până acum că nu e recomandat să te speli pe faţă cu săpun. Dar atunci de ce există "săpunul de faţă"?

Nu este recomandat să te speli pe față cu săpun obișnuit, în special săpunuri dure sau antibacteriene, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra sănătății pielii. Ideea de "săpun de faţă" e doar un concept de marketing care nu are de-a face cu o bună practică de curăţare a tenului. Oricât de lăudat ar fi un brand de "săpun de toaletă" nu este recomandat să ne spălăm pe faţă cu niciun fel de astfel de produs dacă nu vrem să avem probleme mai târziu. Iată câteva motive pentru care săpunul nu este potrivit pentru a spăla fața, potrivit Healthline:

Usucă pielea

Săpunul conține adesea substanțe chimice și detergenți care pot elimina uleiurile naturale ale pielii. Acest lucru poate duce la uscarea excesivă a pielii, ceea ce poate provoca senzația de "strângere" și chiar exfolierea pielii uscate.

Afectează pH-ul 

Pielea are un pH natural ușor acid care ajută la menținerea sănătății și protecției împotriva bacteriilor și altor agenți patogeni. Săpunurile pot perturba acest echilibru și pot face ca pielea să devină mai sensibilă la infecții sau iritații.

Irită pielea

Săpunul poate irita pielea, în special în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau cu afecțiuni dermatologice precum eczema sau psoriazis. Substanțele chimice din săpun pot agrava aceste probleme.

Închide porii

Săpunul poate contribui la închiderea porilor, ceea ce poate duce la apariția punctelor negre și a acneei.

În loc să folosești săpun pentru a te spăla pe față, este mai bine să optezi pentru un gel de curăţare delicat și potrivit pentru tipul tău de ten. Aceste produse sunt formulate pentru a curăța fără a afecta în mod negativ pielea, menținând echilibrul natural al pH-ului. După spălarea feței, este important să aplici o loțiune hidratantă pentru a menține pielea moale și bine hidratată. De asemenea, poţi să alegi să nu te speli niciodată pe faţă cu tot ce conţine detergenţi şi să alegi apa micelară ca unică soluţie de curăţare. Dacă ai întrebări specifice despre îngrijirea tenului tău, ar fi indicat să consulți un dermatolog pentru recomandări personalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel