Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu au dreptate taximetriștii. Un deputat USR susține ride-sharing / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Iulian Lorincz (USR) a fost invitat la DC News unde a vorbit despre protestele taximetriștilor.

Au sau nu au dreptate taximetriștii?

„Din punctul meu de vedere, nu au dreptate, în schimb înțelegem nemulțumirile lor. Practic, informațiile care au ajuns la noi țin de o competiție neloială: taximetrie clasică versus transport alternativ, așa numitul ride-sharing – Uber și Bolt. Din punctul de vedere al USR, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să vedem ceea ce preferă cetățenii și să ne întrebăm de ce cetățenii aleg să folosească Uber și Bolt și nu aleg să folosească taximetria clasică.

Eu cred că sunt trei elemente importante aici. Vorbim de siguranță, condiții decente de călătorie și preț rezonabil din partea celor două platforme plus un sistem confortabil, ușor de utilizat, digital, care face ca această alegere să fie liberă. Despre asta este vorba când vorbim despre ride-sharing. În momentul în care folosești aplicația Bolt/Uber, este decizia ta. Prețul îți apare înainte să iei cursa și tu decizi dacă vrei să iei acea cursă sau nu.

Înțeleg protestul, înțeleg nemulțumirea, cred că se pot face niște îmbunătățiri, dar cu siguranță soluția nu este să eliminăm de pe piață un serviciu care funcționează foarte bine.” a spus Iulian Lorincz.

„Ce îmbunătățiri pot face taximetriștii, în fond, fiecare își îngrijește mașina, își stabilește prețul și cum ar putea o grevă a taximetriștilor să schimbe ceva, practic nu mai merge în cursă. Ce face? Nu mai plătește revizia mașinii, nu mai plătește rata?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Oamenii au nevoie să muncească să aducă bani acasă. Pe de altă parte, ceea ce putem să facem noi, din punct de vedere legislativ, este să facem o comparativă reală a ceea ce se cere pentru a oferi o licență ride-sharing și ceea ce se cere pentru a oferi o licență de taximetrie. Să vedem unde sunt aceste mari diferențe.

Eu deocamdată nu le-am detectat pentru că mă uit pe ordonanța de urgență 49/2019, mă uit și pe legea 204/2019 care a modificat această ordonanță și pe legea pe care funcționează taximetriștii. Deocamdată nu am văzut niște diferențe foarte mari. De aceea vreau să avem și o discuție cu taximetriștii să vedem unde consideră ei că sunt discriminați. Poate au nevoie de aplicații mai moderne, de mașini care să aibă alte standarde.”, a spus Iulian Lorincz la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel