De ce nu ar trebui să mâncăm după ora 18:00. Explicațiile medicilor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce nu ar trebui să mâncăm după ora 18:00. Explicațiile medicilor / Foto: Pixabay, de Maggie Morrill
De ce nu ar trebui să mâncăm după ora 18:00. Explicațiile medicilor / Foto: Pixabay, de Maggie Morrill
Află în articol de ce nu e bine să mâncăm după ora 18:00.

Probabil că ați auzit de multe ori că nu este bine să mâncăm după ora 18:00, dar v-ați întrebat vreodată de ce? Care este de fapt explicația și cum s-a ajuns la această concluzie? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la Pro Tv.

"Ne simţim bine toată vara, dar nu mâncăm la ore târzii. Aceasta deoarece ficatul ia nutrienții din mâncare şi îi transformă în grăsimi circulate în sânge. Adică în trigliceride. În plus, seara receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili!", a explicat Mihaela Bilic.

În timpul nopţii ficatul detoxifică.  Acesta secretă bilă şi o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă şi elimină secrețiile biliare, apoi se reumple.

„Din cauza asta, când suntem graşi şi ţinem cure de slăbire, nu trebui să mâncăm foarte rar pentru că bila stă mult în vezica biliară şi apar pietre.”, a explicat Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Cu ce boli te poți alege dacă mănânci seara târziu

Atunci când mâncăm prea multă mâncare seara ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare.  Tot seara este momentul zilei în care receptorii de colesterol din ficat scad sau devin incapabili. Așa se face că acel colesterolul rămâne liber în sânge. Poate să intre în vase, unde produce inflamaţie inițial, apoi depozite. Boala pe care o poate provoca se numeşte ateroscleroză.

Și asta nu este tot. Creşterea colesterolului în sânge atrage după sine și creşterea altor grăsimi. Acestea se numesc trigliceride. Ce urmează? În circulaţia liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, iar situația devine periculoasă. Specialiștii compară acest lucru cu o bombă nucleară în interiorul propriului organism. Medicii spun că din cauza colesterolului mărit și a trigliceridelor mărite, dar și a LDL-ului, persoana este predispusă să facă diabet. Tocmai din acest motiv specialiștii recomandă să nu luăm cina prea târziu. Pe lângă kilogramele în plus, ne putem trezi în timp și cu diverse boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel