De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu TV-ul aprins
Câți dintre noi nu au lăsat cel puțin o dată televizorul să meargă pe fundal în timp ce ne ocupam timpul cu altceva? Se mai întâmplă să și aţipim la film ori să ne fure somnul înainte să apucăm să-l stingem. Uneori, însă, acest obicei poate deveni periculos, în special dacă alegeți să dormiți în fiecare seară cu TV-ul aprins. Iată ce spune un noi studiu!
Un nou studiu al Școlii de Medicină din cadrul Universității Northwestern a legat dormitul cu televizorul aprins de mai multe probleme de sănătate, inclusiv o moarte prematură! Rezultatele au arătat că și cea mai mică lumină ambientală în timpul somnului poate dăuna funcției cardiovasculare, în această categorie intrând și banalul TV, informează chronobiology.com
Phyllis Zee, expertă în studiul somnului, și echipa sa au examinat rolul pe care îl are lumina atunci când dormim, asupra unui grup de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani. Potrivit studiului, participanții care au dormit chiar și o singură noapte cu televizorul aprins, cu sonorul oprit, s-au confruntat cu o glicemie crescută și ritm cardiac ridicat, în timpul somnului. De asemenea, rezultatele au arătat că expunerea la orice fel de lumină în perioada în care dormim „a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.
Rezistenţă crescută la insulină, după nopţi albe
Totodată, cercetătorii au descoperit și apariția rezistenței la insulină, în dimineața de după o noapte de somn petrecută într-o cameră luminoasă! Astfel, celulele din organism nu pot folosi glucoza din sânge pentru a produce energie, iar pentru a compensa, pancreasul produce mai multă insulină, iar glucoza din sânge crește tot mai mult, în timp. Expertul care a condus studiul a declarat că ea și echipa ei au fost surprinși să audă că mai puțin de jumătate dintre participanți aleg să doarmă în mod constant cu lumina stinsă, iar restul au mereu o sursă de lumină în dormitor. „Mai mult de 53 la sută au avut măcar puțină lumină în cameră, pe timpul nopții. Acest lucru vă afectează capacitatea de a regla glucoza.”, a declarat Phyllis Zee, potrivit The Sun. Aceasta a adăugat că oamenii care se expun la lumină în timpul somnului au mai multe șanse să adoarmă și să se trezească târziu, un obicei care este corelat cu riscuri pentru sănătate. „Știm că cei care se culcă târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice. Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului.”, a explicat expertul.
Oamenii de ştiinţă ne sfătuiesc să blocăm lumina soarelui pe timpul nopții cu draperii opace. De asemenea, este recomandată evitarea încărcarea dispozitivelor electrice în dormitor, deoarece acestea pot perturba, la rândul lor, somnul, din cauza luminii albastre pe care o emit și care interferează cu melatonina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News