De ce nu a luat Biden o decizie 'definitivă' privind o candidatură în 2024
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Joe Biden, 80 de ani, a spus miercuri că 'intenţionează' să candideze în 2024, însă 'nu a luat încă o decizie definitivă', într-un interviu acordat canalului PBS, citat de AFP.

'Sunt cineva care crede în soartă. Aş fi complet sincer cu americanii dacă aş crede că o problemă de sănătate sau orice altceva mă împiedică să muncesc', a mai declarat preşedintele american, invitându-i din nou pe cei care sunt îngrijoraţi de vârsta lui să se 'uite la el' atunci când este la lucru.

Citește și - Biden 'nu caută un conflict' cu China după scandalul balonului

Joe Biden 'nu caută un conflict' cu China, a declarat el, potrivit unor fragmente difuzate miercuri dintr-un interviu pentru canalul PBS, în contextul în care Statele Unite tocmai au distrus un balon chinez care a survolat teritoriul lor, notează AFP.

'Nu', i-a răspuns preşedintele american jurnalistei care l-a întrebat dacă relaţiile cu Beijingul au suferit 'o lovitură puternică'. 'Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict', a spus el.

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile. Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: 'Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara'. Relaţiile dintre cele două superputeri s-a tensionat în urma acestui incident.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o 'aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice', care a intrat 'neintenţionat' în spaţiul aerian al Statelor Unite. În acest context, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China. Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe, scrie Agerpres.

Citește și - Trump, despre discursul lui Biden: Pare foarte enervat, ţipă în microfon, în timp ce încearcă să fie conciliant - Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel