Data actualizării:
Data publicării:

De ce nu a fost încă identificată a opta victimă de la Ferma Dacilor. Cum se procedează. Prof. Dr. Vladimir Beliș: Este un proces destul de laborios

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Bogdan Buda
Inquam Photos / Bogdan Buda

Prof. Dr. Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală "Mina Minovici", a explicat de ce încă nu a fost identificată a opta victimă din tragedia de la Ferma Dacilor.

Tatăl și cei doi copii care au murit în incendiul de la Ferma Dacilor nu pot fi, deocamdată, înmormântați, pentru că legiștii nu pot identifica a 8-a victimă din această tragedie, potrivit Antena 3. De zece zile, încearcă să extragă un ADN.

"Identificarea este foarte ușoară"

"În primul rând, identificarea se face pe oase - am înțeles că și după fragmente tisulare. Procesul de extragere a ADN-ului din oase este un proces destul de laborios, pentru că osul trebuie preparat astfel încât să devină un fel de pulbere. Și asta se face cu o metodologie destul de complicată.

Acum, în legătură cu posibilitatea identificării... Identificarea este foarte ușoară, atât timp cât avem ADN-ul tatălui. Acesta este principalul element de comparație. Fiecare os, fiecare fragment trebuie luat și transformat în pulbere - așa se face tiparea ADN - și, apoi, după ce s-a transformat fiecare fragment astfel preparat, trebuie comparat cu ADN-ul tatălui.  Ori acest proces este un proces laborios și destul de îndelungat, nu se poate face imediat. V-am explicat de ce durează atât de mult timp", a spus prof.dr. Vladimir Beliș, la Antena 3.

Vezi și:  Incendiul de la Ferma Dacilor. Iancu Toader, avocatul lui Cornel Dinicu: A făcut mai mult decât i-a cerut ISU. A făcut o plângere 

"Este o chestiune de șansă"

"Eu sunt convins că, luând fiecare fragment în parte - trebuie fiecare fragment, pentru că nu se știe al cui aparține - compararea cu ADN-ul tatălui este extrem de simplă", a mai precizat acesta.

"Este o chestiune de șansă. Dacă din cele 85 îl găsești pe al treizecilea sau al douăzecilea care se potrivește, durează puțin. Dacă se întâmplă, vorbim prin absurd, să îl găsești la al șaptezeci și nouălea...  Durează până când ajungi la cel la care se potrivește cu ADN-ul tatălui. Este foarte simplu de înțeles", a spus Vladimir Beliș.

Temperatura din incendiu, prea mare pentru stabilirea cauzei morții?

"În cazul în care corpurile au ajuns în stadiul de cenușă, pentru că așa înțeleg, țesuturile au fost complet distruse și au mai rămas doar fragmente osoase - că evident osul arde mult mai încet - s-a putut realiza o temperatură asemănătoare cu crematoriul uman. Acum, eu n-am o experiență vastă, dar, în orice caz, este vorba despre o temperatură de câteva sute de grade. Eu am văzut imaginile. Focul era extrem de puternic și mă gândesc că e posibil - dar asta e o presupunere, nu pot să fiu sigur - să fie transformat corpul la nivel de cenușă. Acum, osul totuși a rămas. Așadar, din oase se va putea extrage în mod indubitabil ADN-ul.

În legătură cu cauza morții, sigur că din cenușă nu mai poți să scoți cauza morții. Dar se pot face tot felul de presupuneri. Înainte de a deceda prin foc, se degajă o mare cantitate de monoxid de carbon care aduce victima în imposibilitate de a se mai autosalva. Aceasta ar putea fi cauza inițială a morții. Dacă o cantitate foarte mare de monoxid de carbon a fost degajată, putea duce la deces în decurs de câteva zeci de minut. Toți cei care sunt supuși unei asemenea gaz toxic încearcă, dacă încă sunt conștienți, să se salveze.

Și eu am avut cazuri de acestea. Dacă încă sunt conștienți, încearcă să se autosalveze și sunt găsiți în drum spre ușă. Dar ei nu mai apucă să aibă forța necesară, pentru că nu mai au oxigen în trup care să ajute musculatura să facă gesturile pe care creierul le comandă", a explicat fostul director INML.

"Reconstituirea fizionomiei din resturile care au fost găsite acolo este foarte dificilă", a mai spus el.

Cât ar putea dura identificarea

"Ne putem aștepta la un număr de zile - nu vreau să se sperie lumea - , dar totuși e o chestiune și de șansă asupra fragmentului de os pe care cazi, că nu poți să faci mai multe fragmente deodată - trebuie să-l iei pe acela și să rezolvi, să compari ADN-ul cu al tatălui. Nu este ăsta, îl iei pe următorul. Poate să dureze mai mult, poate să dureze mai puțin. În funcție și de șansă. Poate să dureze câteva zile sau poate mai mult", a precizat  Vladimir Beliș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel