De ce ni se modifică vocea pe măsură ce îmbătrânim
În timp, vocea noastră trece prin mai multe schimbări, astfel că la bătrâneţe cei din jurul nostru vor observa că vorbim, râdem sau cântăm... altfel. Iată ce spun oamenii de ştiinţă!
Sir Elton John şi-a susţinut, de curând, ultimul concert din carieră. Artistul în vârstă de 76 de ani a impresionat ca de obicei, însă fanii au remarcat ceva: vocea pare că i s-a schimbat odată cu trecerea anilor. Mulţi au pus asta pe seama intervenției chirurgicale din 1980 de înlăturare a unor polipi de pe corzile vocale. Însă explicaţia ar fi una ştiinţifică, în directă relaţie cu înaintarea în vârstă.
Și corzile vocale trec prin testul timpului
Înaintarea în vârstă îşi lasă amprenta peste organismul nostru, inclusiv pe corzile vocale. Atunci când aerul trece prin laringe, corzile vocale vibrează și produc sunete - aşa ia naştere vocea. Aproximativ 17 mușchi se află în laringe, iar aceștia pot altera poziția și presiunea exercitată pe corzile vocale, modificând astfel sunetul produs de om, potrivit IFLScience.
Da, și corzile vocale îmbătrânesc, însă modificările sunt greu de observat.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, laringele devine mai rigid, iar consistenţa cartilaginoasă începe să semene mai mult cu una osoasă. Flexibilitatea corzilor vocale se poate deteriora încă de la vârsta de 30 de ani în cazul bărbaților. Mușchii responsabili cu mișcarea corzilor încep și ei să se slăbească, iar ligamentele și țesutul își pierd, evident, din elasticitate, astfel fiind redusă forța aerului expirat prin plămâni, ceea ce dă naştere sunetelor.
Stilul de viață contează!
Pe lângă înaintarea în vârstă, vocea poate fi modificată și de stilul de viață. Vicii ca fumatul și consumul de alcool sunt factori care pot dauna corzilor vocale şi pot schimba calitatea vocii după pragul vârstei mijlocii.
Procesul poate fi, însă, încetinit. Specialiştii spun că cititul cu voce tare conferă corzilor vocale suficient exercițiu pentru a ţine pe loc declinul inerent. Fără îndoială, ajută și consumul regulat de apă, aerisiea constantă a încăperii în care petrecem cel mai mult timp și limitarea fumatului, inclusiv a timpului petrecut în preajma fumătorilor, chiar dacă noi nu fumăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News