De ce Moldova se teme că ar putea fi următoarea țintă a lui Putin? CNN: Tensiunile cresc în ciuda pledoariilor „nevinovate” ale Moscovei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Tensiunile cresc în Moldova, o țară mică de la granița de sud-vest a Ucrainei, unde Rusia a fost acuzată că a pus bazele unei lovituri de stat, scriu jurnaliștii americani.  

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a stârni o serie de tulburări, într-o perioadă de instabilitate politică, reluând avertismente similare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, notează CNN.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a acuzat fără temei Kievul că își plănuiește propriul atac asupra unui teritoriu pro-rus din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind temerile că el ar crea un pretext pentru o anexare în stil Crimeea.

Ce se întâmplă în Moldova?

La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a unei situații politice deja volatile din Moldova.

Demisia recentă a prim-ministrului țării a urmat unei perioade de criză în curs de desfășurare, marcată de creșterea prețurilor la gaze și de o inflație vertiginoasă. Noul prim-ministru al Republicii Moldova a continuat eforturile guvernamentale pro-UE, dar proteste pro-ruse au avut loc de atunci în Chișinău, susținute de un partid politic marginal pro-Moscova.

Pe fondul tensiunilor, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a emis o acuzație directă că Rusia caută să profite de situație.

Sandu a spus că în toamna trecută guvernul a planificat „o serie de acțiuni care implică sabotori care au urmat pregătire militară și sunt deghizați în civili pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici”.

Sandu a mai susținut că indivizi deghizat în „așa-zisa opoziție” vor încerca să forțeze schimbarea puterii la Chișinău prin „acțiuni violente”.

 

Ce planifică Rusia?

În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile sale cu privire la Moldova seamănă izbitor cu măsurile pe care le-a făcut înaintea anexării Crimeei în 2014 și a invaziei sale pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

Marți, Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care a recunoscut parțial independența Moldovei, potrivit Reuters.

Apoi, joi, Ministerul Apărării al Rusiei a acuzat Ucraina că „pregătește o provocare armată” împotriva regiunii separatiste pro-ruse a Moldovei Transnistria „în viitorul apropiat”, a informat presa de stat TASS.

Nu s-au oferit dovezi sau detalii suplimentare care să susțină acuzația ministerului, iar aceasta a fost demontată de Moldova.

Dar afirmația i-a pus pe liderii occidentali în alertă, venind la aproape exact un an după ce Putin a făcut afirmații similare, neîntemeiate, referitoare la rușii din Donbas – flancul de est al Ucrainei unde Moscova a sprijinit militanții separatiști din 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel