Data publicării:

De ce mint copiii? Psiholog Georgeta Pânișoară: Suntem încă o societate tradițională / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Psihologul Georgeta Pânișoară a spus care sunt motivele pentru care copiii mint.

Psihologul Georgeta Pânișoară a fost invitată la DC News, la emisiunea „Parenting 101“, unde a spus de ce mint copiii:

„Pe primul loc aș pune evitarea pedepsei. Suntem încă o societate tradițională, punitivă, în care destul de mulți copii sunt pedepsiți. De asemenea, vine și școala în centrul vieții noastre și ne spune, la rândul ei, că cei mici sunt pedepsiți dacă nu-și fac teme, nu sunt atenți la ora, etc. Nu se merge pe prevenție și diagnosticare, ci pe sancționare.

Copilul are nevoie de admirație și de validare și poate minți tocmai pentru a apărea în centrul atenției. Uneori, a fi certat sau a fi chiar pedepsit, cumulate cu atenție din partea părintelui, s-ar putea să fie mai important pentru copil. El, fără să-și dea seama, atrage atenția printr-un comportament disfuncțional.

De asemenea, copilul mai minte pentru a-și proteja intimitatea, sinele, pentru lucruri care s-au întâmplat la școala și în care s-a simțit umilit. Copilul poate nu vrea să spună asta acasă, pentru că o să fie tot el certat. Pentru a evitata și rușinea implicată, mintea sau ascunde adevărul“, a precizat psihologul.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Pandemia, efecte negative asupra copiilor. Psiholog Georgeta Pânișoară: Trebuie să recuperăm la nivel social acea perioadă / video

Georgeta Pânișoară: Pledez pentru a discuta cu copilul de la vârstă timpurie

„Pe măsură ce cresc, cei mici mint și pentru a-și apăra colegii, egalii, pentru că vor să facă parte din grupul respectiv. E vorba de prietenii lui, de care are nevoie pentru conectare și socializare. Copilul consideră că e bine să fie acolo, în gașcă.

Minciuna se leagă de ideea de a obține ceea ce nu poate obține altfel. Acest lucru se duce și în comportamentele adulților, dar la copii poate apărea din dorința de a avea un anume fel de telefon sau de haină și ei știu când părinții îi vor refuza. Copilul poate minți pentru că nu poate obține altfel acel lucru. Părintele trebuie să înțeleagă psihologic ce se întâmplă cu copilul lui și atunci cred că putem să oprim puțin această minciună. Pledez foarte mult pentru a discuta cu copilul de la vârstă timpurie, să-i cunoaștem universul de valori, nevoile și motivațiile“, a spus, la DC  News, psihologul Georgeta Pânișoară.

CITEȘTE ȘI      -     EXCLUSIV  Ce simte copilul în timpul divorțului. Psiholog Radu Leca: Elementele care duc la apariția traumei, care se va accentua în timp / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel