De ce mersul pe autostradă, în România, e periculos. Titi Aur, despre șmecherii la volan și șoferii „enervanți“ / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Deși pentru mulți șoferi condusul pe autostradă este mult mai relaxant decât pe alte categorii de drumuri, există situații în care alți participanți la trafic pun multe probleme celor care vor să conducă civilizat. Despre regulile de condus pe autostradă, dar și despre impedimente, a vorbit Titi Aur.

Titi Aur a explicat, în cadrul emisiunii De Ce Conducem, care sunt cele mai mari pericole pe autostradă și de ce este nevoie de o educație în plus pentru două categorii de șoferi care nu știu să își adapteze condusul la această categorie de drum:

„Românul este sudat de axul drumului. Dacă ne-am imagina o șosea cu 10 benzi pe același sens și unul care iese din curte, ar fi în stare să meargă perpendicular pe toate cele nouă benzi și să se ducă pe ultima bandă. În primul rând e important de spus că se circulă pe banda 1, nu pe banda 2, 3 sau câte sunt. Trecem pe banda 2 doar atunci când banda 1 este ocupată.

În România, spre deosebire de alte părți, întâlnim pe banda 1 două categorii de mașini care ne frânează, camioanele, care sunt limitate la 90 la oră și e normal să fie așa, dar și acei șoferi nepregătiți, care nu au curajul să circule normal pe autostradă, adică undeva între 110 și 130. Ei circulă cu viteză mult mai mică, 80, 90, și uneori încurcă și camioanele. Această categorie devine „enervantă“ din punctul ăsta de vedere.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Lege privind telefonul la volan, percheziție informatică. Titi Aur: Trebuie să ai puterea să te delimitezi. A depășit alcoolul în producerea de accidente

Mai avem o problemă în România, pentru că avem acea categorie de șoferi șmecheri, atotputernici, oameni potenți financiar, cu mașini scumpe, care nu suportă să meargă cu viteza legală. Cea mai mare problemă rămâne pentru șoferul civilizat.

Șoferul civilizat care vrea să meargă cu 120-130 km/h este într-o mare problemă, pentru că pe banda 1 este frânat de cei care merg prea încet, pe lângă cei cu camioane, iar când încearcă să treacă pe banda 2 vine un șmecher care dă flash-uri și care te stresează că-l încurci, că el este important și trebuie să meargă repede. Dacă șmecherii și-au găsit locul și cei nepregătiți și-au găsit locul, exact șoferul civilizat are o problemă. Atunci, mersul pe autostradă în România devine mult mai stresant decât cel din afară, dar mai stresant și decât drumul național“, a spus Titi Aur.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  „Regula șvaițerului“ și telefonul la volan, chiar și când avem hands-free. Titi Aur: Influențe psihologice grave / video

Soluțiile propuse de Titi Aur

„E nevoie de educație. Nu ai ce să faci altceva. Pentru ăia șmecheri ar trebui sancțiuni, ar trebui dispozitive RADAR și camere care să-i urmărească, iar pentru cei care merg prea încet ar trebui programe în care să fie pregătiți și învățați că pot să meargă mai repede.

La cursurile de conducere defensivă avem 2 categorii de șoferi. Avem o categorie de șoferi care vin plini de ei, spun că știu tot și nu au ce să învețe, pe care trebuie să-i coborâm și să le arătăm pericolul, după care își dau seama că nu e chiar așa cum credeau ei, dar avem și o categorie de șoferi, în special femei, care sunt mai timide și care cred despre ele și mașina lor că doar atât se poate. Nu au curajul să meargă cu viteza cu care ar putea să meargă, nu au curajul să frâneze atât cât trebuie, nu au curajul să vireze, să evite. Merg mai încet și, culmea, mai fac și accident că nu apasă pe frână dacă le sare cineva în față. Această categorie trebuie adusă la nivelul la care să înțeleagă ce poate să facă la volan.

La fel se întâmplă și pe autostradă. Cei care merg prea încet ar trebui învățați, educați, dar fără să-i forțezi, iar cei care merg foarte tare ar trebui să le arăți că nu e legal și corect și să-i sancționezi“, a concluzionat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Cum să depășești pentru a avea un consum cât mai mic. Titi Aur te învață să „curgi“ cu mașina pe șosea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel