Data actualizării:
Data publicării:

De ce mă bucur că Adele Chirică are endometrioză. Bonus: o declarație oribilă a unei jurnaliste

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Adele Chirică, surpriză uriașă. Legătura cu Nadia Comăneci
Adele Chirică, surpriză uriașă. Legătura cu Nadia Comăneci

M-am bucurat că Adele Chirică are endometrioză. Boala asta avea nevoie de o persoană ca Adele Chirică.

M-am bucurat când am aflat pentru toate femeile care au endometrioză și pe care le-am auzit spunând că ar vrea ca boala lor să fie mediatizată, dar nu are cine să o facă și nimeni nu le bagă în seamă. M-am bucurat pentru că unele și-ar fi dorit să fie o vedetă care să vorbească la televizor și despre ele, dar apoi m-am întristat, fiindcă a fost nevoie ca încă o femeie să se confrunte cu o astfel de boală pentru a intra în lupta pentru conștientizare.

(w670)

Și știu că de-acum înainte, endometrioza va pierde teren în România pentru că Adele Chirică a intrat în joc. Pentru că așa a făcut și cu sindromul Dravet, o formă incurabilă de epilepsie, un fel de condamnare la moarte. Este mama unui copil cu Dravet și nu a tăcut nicio clipă, s-a zbătut, a luptat în fiecare secundă pentru fiecare drept care i se cuvenea. Și a făcut puțină ordine în sistem. Adele Chirică a învins și cancerul. De-asta spun că endometrioza nu știe pe ce mâini a încăput. 

Ioana Popescu, declarație oribilă

Când a aflat că are această boală despre care unii spun că este leită cancerului, doar că nu ucide, a mers la Antena Stars, la oră de maximă audiență, pentru a vorbi despre diagnostic.

(w670)

Pentru că femeile cu endometrioză s-au săturat să răsară tot felul de Ioana Popescu, jurnalista devenită celebră pentru relațiile sale amoroase, care a făcut o declarație puțin spus scandaloasă despre femeile cu endometrioză: "Aviz leneșelor, nepăsătoarelor în căsnicie, așa-zis frigidelor (pentru că nicio femeie nu e frigidă... dacă știi să apeși pe butonul care trebuie) și pudibondelor cu sau fără 100 de kg! Pe scurt, puteți să muriți, dacă nu faceți des amor!". Ea a propagat o idee extrem de periculoasă care spune că endometrioza este "boala femeilor neiubite". Este cea mai mare tâmpănie auzită vreodată. Femeile cu endometrioză au iubiți, soți, amanți și ce mai vor ele. Uitați-vă la Pamela Anderson, Marilyn Monroe sau chiar Hillary Clinton. Și ele au trecut prin asta și nu par femei neiubite. Problema e alta și o explica foarte bine medicul Voicu Simedrea: "Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate în primii ani ai fertilității. Nu lipsa de afecțiune generează boala, ci chiar invers, boala are drept consecință invaliditatea sexuală, socială și chiar biologică. Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boală își pierd căsniciile sau/și locurile de muncă și ajung izolate social. Asta este o dramă a noastră, a societății românești, care nu are resorturile instituționale sau civile să se îngrijească de aceste femei care luptă, unele aproape toată viața, cu această cumplită afecțiune".

  

Endometrioza nu ucide, dar se comportă precum cancerul

Cancerul este una, endometrioza este alta. Nicole Malachi povestea, într-un articol pe care l-am publicat și pe DC News, că există o diferență de percepție a bolii de către ceilalți oameni. Bolnavii care suferă de cancer sunt văzuți ca niște oameni puternici. Când ai cancer, nu este nevoie să te plângi de faptul că tratamentul este dureros. Toată lumea știe cât de sever este cancerul. Există sute de organizații care luptă cu această problemă și îi sprijină pe bolnavi. Oamenii înțeleg cât de severă e maladia și fac tot posibilul pentru ca pacientului să îi fie bine. Nicole Malachi  ridică mai multe întrebări importante pentru femeile care suferă de endometrioză. "Cine va spune despre ele că sunt curajoase și le va felicita pentru că luptă cu endometrioza? Vor fi vreodată apreciate pentru războiul dus cu această boală?".

În sufletul său știa că răspunsul este negativ pentru că spre deosebire de femeile care suferă de cancer, cele cu endometrioză nu sunt puse pe un piedestal pentru curajul lor de a merge mai departe.

Autoarea textului subliniază faptul că nu vrea să fie înțeleasă greșit. Nu spune sub nicio formă că mai bine să ai cancer decât endometrioză. Nu, dar există un mesaj puternic pe care vrea să-l transmită: femeile care au endometrioză suferă foarte mult. Dureri pelvine, stres, crampe, oboseală cronică, sângerări menstruale neregulare și dureroase etc. Femeile care suferă de endometriză au un risc ridicat de infertilitate și un risc crescut de a face cancer ovarian. Endometrioza nu înseamnă doar crampe. Din păcate, endometrioza nu este mediatizată și din acest motiv este înțeleasă greșit.

Italia și Franța, exemple pentru România

Dar revenind la Adele Chirică și de ce toate femeile cu endometrioză își pun speranța în ea. În primul rând, pentru că s-au săturat să spună că au această boală deoarece sunt privite drept 'femeile neiubite'. În al doilea rând, pentru că, de exemplu, în Franța, endometrioza este văzută ca o problemă reală, acolo nimeni nu îți zice: 'și ce dacă ai dureri? e normal'. În Franța, sunt mulți medici specializați în această maladie, unul dintre ei, poate cel mai bun, este ROMÂN! Horace Roman. În Franța, există o organizație care luptă de mai bine de 15 ani cu boala. Mai mult decât atât, endometrioza figurează în obiectivele de sănătate publică din 2004. În Italia, endometrioza a fost recunoscută ca boală invalidantă și de aici au derivat o serie de drepturi: investigații de specialitate gratuite, decontarea operațiilor la stat sau privat, în funcție de situație.

(w670)


În România, abia acum s-a înființat o asociație care luptă pentru drepturile femeilor cu endometrioză, dar lucrurile se mișcă mai greu pentru că încă nu există suficient curaj pentru a vorbi și nici atenție din partea autorităților.

Endometrioza nu se vindecă

Sunt peste 500.000 de românce care au fost diagnosticate cu endometrioză, multe dintre ele ajunse la stadii avansate tocmai pentru că s-au lovit de ideea: 'lasă că toate avem dureri. Mai ușor cu văicăreala'.

Endometrioza doare și, în unele cazuri, doare cumplit. Nu te lasă nici să te ridici din pat până nu iei câteva calmante. Nu există tratament pentru ea. Te operezi astăzi, dar nu știi când revine. Sunt paciente care s-au trezit că a revenit endometrioza chiar și după două luni de la intervenția chirurgicală, altele după câțiva ani. În mediul privat, o astfel de operație ajunge și la 2500 de lei și, cum spuneam, nu se face doar o dată în viață. 

[citeste si]

Cel mai frustrant este că nu se știe cauza bolii. Sunt tot felul de teorii, dar nimic dovedit. Endometrioza nu este de neglijat, se comportă precum cancerul, se extinde, nu rămâne doar la ovare. Endometrioza nu înseamnă doar dureri crunte sau faptul că s-ar putea să nu poți avea copii. Este și despre aderențe, despre cum îți acaparează tot corpul, organele, și despre faptul că te lasă, în unele cazuri, fără bucăți din colon sau vezică.

Simptome endometrioză 

Te simți neputincioasă pentru că nu ai ce să-i faci ca s-o oprești. Poți doar să o faci mai ușoară, bucurându-te de orice moment, încercând să eviți pe cât posibil stresul și sperând să ajungi pe mâna unui medic bun. Dar e cam greu pentru că endometrioza are grijă să te facă să nu uiți că este după colț și oricând, de la o lună la alta, se poate întoarce și astfel reiei circuitul operațiilor.

Așadar, nu îi mai ascultați pe oamenii care vă spun că este normal să aveți dureri. Mergeți la doctor. Chiar dacă endometrioza nu se vindecă, există soluții pentru a trăi cu ea. Cu greu. Și numai femeile cu endometrioză știu cu adevărat ce înseamnă boala asta și ce ascund ele când zâmbesc frumos. Uitați-vă la Adele Chirică. Vi se pare că suferă de vreo boală? Nu. Pentru că endometrioza urlă pe dinăuntru, iar noi, cele care o cunoaștem bine, încercăm să o facem să tacă. Dar nu prea reușim.

Pentru multe dintre femei, durerea cauzată de endometrioză poate să fie din păcate atât de cumplită și de epuizantă, încât să nu mai poată fi capabile de a desfășura activități de zi cu zi.

Durerea poate fi simțită:

  • înainte/ în timpul/ după menstuație;
  • la ovulație;
  • în intestine în timpul menstruației;
  • la urinare;
  • în timpul actului sexual sau după încheierea acestuia;
  • în regiunea lombară.

Alte simptome pot fi:

  • diaree sau constipație (în special la menstruație);
  • balonare abdominală;
  • sângerare abundentă sau neregulată;
  • oboseală.

 
Un alt simptom bine-cunoscut asociat cu endometrioza este infertilitatea. Aproximativ 30-40% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză sunt afectate de infertilitate. 

Experiența mea cu endometrioza o puteți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel