De ce le place câinilor să ascundă lucruri
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 19 mai 2023, 22:27
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Câinele tău a primit mâncare sau jucării, însă vezi cum fuge cu ce i-ai dat şi caută să le  ascundă sau să le îngroape? Iată de ce ar putea face asta, potrivit specialiştilor în psihologie canină.

Ciorapii, pantofii, telecomanda televizorului, mâncarea sau jucăriile se numără printre obiectele pe care animalul tău le poate ascunde. Câinele are un astfel de comportament din mai multe motive, iar noi ți le prezentăm în rândurile ce urmează.

Instinct de conservare

Câinii pot să ascundă lucruri din diverse cauze. În primul rând, unele rase de câini au moștenit instinctul de a ascunde hrana sau obiectele valoroase pentru a le proteja, așa cum făceau și câinii care trăiau odinioară în sălbăticie și erau nevoiți să se asigure că hrana lor este în siguranță. Deborah Fenton, antrenor de câini, explică:

„De cele mai multe ori, când ascund lucruri o fac din instinct, pentru a-și aduna și păzi mâncarea și bunurile‟. „Deși s-ar putea să vedem cum câinele ascunde un os între pernele canapelei, trebuie să înțelegem că aceasta este natura lui, nu reprezintă o obrăznicie. El face economii pentru mai târziu, așa cum veverițele ascund nucile, iar oamenii pun obiecte de valoare într-un seif‟, a precizat expertul Kate Naito. 

Semn de stres sau posesivitate

Câinii care își ascund sau își protejează bunurile pot avea probleme de anxietate sau se simt stresați, spun specialiștii. Acest gest se manifestă adesea în cazul câinilor care au trăit în același loc cu alte animale care le-au furat lucrurile și mâncarea.  Animalele pot ascunde lucruri pentru a atrage atenția stăpâinilor, din plictiseală sau din cauza supraalimentării. 

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni acest obicei este să îți înveți câinele să se joace corect. Specialiștii îți recomandă să eviți să le oferi câinilor articole personale, cum ar fi: pantofii, șosetele sau jucăriile pentru copii. Dacă patrupedul tău deja s-a obișnuit să facă acest gest, nu-l certa, ci învață-l cum să pună obiectul la locul său! La final, oferă-i o recompensă pe măsură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?