De ce le plac românilor filmele horror. Irina Nistor: M-ar îngrijora dacă s-ar pune întrebarea din perioada comunistă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Rene Asmussen, Pexels
Fotografie de la Rene Asmussen, Pexels
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Spectacola, criticul de film Irina-Margareta Nistor explică anumiți factori care influențează sau ar putea influența cinematografia românească.     

Spectacola: Se promovează violența în cinematografie fără a fi atribuită unei unelte cu care aperi niște valori? Pare violența prezentată în filme mai mult ca un entertainment simplu similar Colosseumului antic?

Irina-Margareta Nistor: Nu cred că se pune problema de violență, ci mai degrabă este vorba de viteză. Publicul nu are răbdare să vadă o poveste foarte închegată, să vadă ceva mai ușor, mai lent, și atunci se produce chestia asta de ciocniri, explozii, e ca și cum ai vedea un videoclip multiplicat la nesfârșit. Practic, ca în orice poveste și orice scenariu, ceva trebuie să existe, care să tenteze publicul, nu doar ca în cazul filmelor horror. După cum știi, în România, numărul cel mai mare de spectatori este la filmele horror, probabil o avem în genă de la Dracula (…) M-ar îngrijora dacă s-ar pune exact întrebarea cum se punea în perioada comunistă, dacă ei voiau să găsească un film cu condiția de cenzură ziceau: „Și care e mesajul la filmul ăsta?

CITEŞTE MAI MULTE PE SPECTACOLA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel