De ce își schimbă renii culoarea ochilor iarna
De ce se fac ochii renilor albaștri în sezonul rece?
Pe timpul iernii, renii își schimbă culoarea ochilor, trecând de la o nuanță de portocaliu-auriu, specifică verii, la albastru. Această transformare le servește drept "ochelari de noapte", ajutând animalele să găsească hrană în sezonul rece, conform descoperirilor cercetătorilor.
Potrivit unui studiu realizat de specialiști de la Dartmouth College din SUA și de la Universitatea St Andrews din Scoția, citat de The Guardian, renii sunt singura specie de animale ai căror ochi își schimbă culoarea în funcție de anotimp.
„Pentru ochii noștri, la fel ca pentru majoritatea mamiferelor, lichenul palid în zăpada albă este incredibil de greu de observat. Dar pentru ochii renilor, speciile cu care trebuie să se hrănească ar ieși în evidență ca pete întunecate în peisajul înzăpezit mult mai reflectorizant”, a explicat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, dr. Catherine Hobaiter, de la Școala de Psihologie și Neuroștiință a Universității St Andrews.
Renii se hrănesc predominant cu o specie specifică de lichen cunoscut sub denumirea de Cladonia rangiferina, adesea numit popular „mușchi de ren”. Această specie de lichen, esențială pentru supraviețuirea lor, nu este de fapt un mușchi, ci crește în formațiuni asemănătoare bureților în regiunile nordice.
Un studiu detaliat, care a investigat mai mai mulți licheni - existând aproximativ 13.000 de specii la nivel global - a arătat faptul că diferitele soiuri au capacitatea de a absorbi sau reflecta lumina în mod diferit, iar „mușchiul de ren” pare să fie printre cele mai eficiente în absorbția luminii. „Renii nu vor să risipească energie rătăcind în căutarea hranei într-un mediu rece și steril. De aceea se folosesc de acești "ochelari" pentru a depista mai repede lichenii preferați”, a explicat profesorul Nathaniel Dominy, antropolog la Dartmouth College din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News