Data publicării:
De ce înţepăturile de ţânţari provoacă mâncărime. Cum poți scăpa de ea rapid și ușor
Multe persoane sunt înțepate de țânțari în fiecare an, dar înțepăturile pot afecta diferit oamenii. Atunci când țânțarii înțeapă, ei extrag sânge și injectează o parte din saliva lor care conține un anticoagulant și proteine.
Proteinele sunt substanțe străine care declanșează sistemul imunitar al organismului. Pentru a le combate, sistemul imunitar eliberează histamină, o substanță care ajută celulele albe din sânge să ajungă în zona afectată. Histamina este cea care provoacă mâncărimea, inflamația și umflarea.
Uneori, dacă o persoană este înțepată pentru prima dată, nu va avea o reacție. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu a dezvoltat încă o reacție împotriva invadatorului străin. De asemenea, unii oameni pot să nu observe înțepăturile deloc. Alții pot dezvolta o toleranță în timp.
Atunci când apare o înțepătură iritantă, este bine să știi ce remedii funcționează pentru a alina mâncărimea.
Saliva de țânțar poate declanșa producția de histamină. Anumite remedii pot ajuta la ameliorarea mâncărimii. Totuși, unele remedii populare pot agrava mâncărimea pielii.
Cum reduci mâncărimile cauzate de înțepături
Este posibil să fie nevoie de câteva experimente pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru înțepătura ta. Majoritatea acestor remedii pot fi aplicate de câte ori este nevoie pentru a calma zona. În cazul medicamentelor, urmează instrucțiunile de pe etichetă.
1. Curăță zona cu spirt
Dacă reacționezi imediat după ce te-a înțepat țânțarul, șterge rapid zona cu spirt. Spirtul are un efect răcoritor atunci când se usucă, ceea ce poate reduce mâncărimea. Evită să folosești prea mult alcool, deoarece poate irita pielea.
2. Aplică miere pe înțepătură
Mierea este un ingredient antiseptic și antibacterian care are și proprietăți de vindecare a rănilor. S-a demonstrat că reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea infecțiilor. Totuși, nu o folosi afară, deoarece zahărul din miere poate atrage mai mulți țânțari.
Folosește ovăz
Ovăzul are proprietăți care ajută la calmarea înțepăturilor de insecte și a reacțiilor alergice, varicelei și pielii uscate. Poți adăuga ovăz într-o baie sau să-l aplici ca o mască pe înțepătura de insectă. Fă o pastă adăugând puțină apă și aplică pe zona afectată. Clătește cu apă caldă după 15 minute. Poți adăuga și miere în pastă pentru beneficii suplimentare. Hidratează zona cu o cremă după aceea.
Folosește un pliculeț de ceai rece
Efectele antiinflamatorii ale ceaiului verde și negru pot fi utile nu doar pentru ochii umflați. Efectele antiinflamatorii ale ceaiului pot ajuta la reducerea umflăturilor. Înmoaie în apă un pliculeț de ceai verde sau negru și pune-l la frigider pentru a se răci. Aplică pliculețul rece peste înțepătură pentru a alina mâncărimea.
Freacă zona cu busuioc
Busuiocul are compuși chimici care pot calma mâncărimile. Poți aplica ulei de busuioc ca o loțiune. Pentru un tratament mai rapid, toacă frunze proaspete de busuioc și freacă-le pe zona afectată.
Ia antihistaminice
Antihistaminicele ajută la scăderea nivelului de histamină din organism și reduc inflamația. Acestea sunt disponibile fără prescripție și ajută la ameliorarea mâncărimii și umflăturilor. Le poți lua pe cale orală sau le poți aplica local pe zona afectată.
Folosește unguente care conțin lidocaină sau benzocaină
Lidocaina și benzocaina sunt agenți anestezici din cremele disponibile fără prescripție. Ele oferă o ameliorare temporară a mâncărimii și durerii. Pentru beneficii suplimentare, caută creme care conțin mentol sau mentă.
Aplică aloe vera
Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii pentru vindecarea rănilor și calmarea infecțiilor. Senzația de răcoare a gelului poate de asemenea să calmeze mâncărimea. Păstrează o plantă de aloe vera acasă. Poți tăia frunzele și aplica gelul direct pe piele.
Cremă cu corticosteroizi
Medicii recomandă cremele cu corticosteroizi pentru mâncărimi. Aceste creme ajută la calmarea inflamațiilor cauzate de iritațiile pielii, dar evită să le folosești pe răni deschise sau pe față. Utilizarea pe termen lung poate cauza efecte secundare, cum ar fi subțierea pielii, creșterea excesivă a părului și acneea.
Usturoi tocat
Unele creme folosesc extract de usturoi datorită proprietăților sale de vindecare a rănilor și antivirale. Dar nu freca usturoiul direct pe piele. Usturoiul crud poate crește iritația și inflamația pielii. În schimb, diluează usturoiul tocat cu ulei de cocos și aplică-l pe zona afectată pentru câteva minute.
Folosește cu prudență următoarele remedii casnice pentru mușcături de insecte
Aceste remedii casnice ar putea crește iritația pielii sau cauza efecte secundare nedorite, cum ar fi acnee, arsuri, piele uscată și altele.
- bicarbonat de sodiu
- suc de lămâie sau lime
- pastă de dinți
- oțet, potrivit Healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News