De Ce îi pune Boc pe diabetici și pe bolnavii cu cancer să-și plătească medicamentele
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Speranța de viață a crescut în România cu aproape un an, de când românii au avut acces la medicamente moderne, care pot combate cancerul, HIV/SIDA, diabetul sau la proteze care ”vindecă” infarctul și fracturile de șold. Criza economică și nivelul general de trai nu s-au schimbat, așa că această creștere a speranței de viață, care ar putea să nu spună prea mult la prima vedere, înseamnă că sute de mii de oameni au supraviețuit unor boli grave, care i-ar fi ucis în urmă cu un deceniu. Pe lângă durata vieții, a crescut și calitatea vieții pacienților cu boli cronice, ca urmare a progresului din industria farmaceutică. Guvernul Boc dorește să schimbe această tendință, revenind la ”performanțele” terapiilor din anii 90. Miza: 150 milioane de lei, adică vreo 40 de milioane de euro, adică banii pe care îi dă un primar pentru câteva aranjamente florale și ceva borduri.

medicamente

De la 1 septembrie, rețetele pentru diabet, cancer și HIV/SIDA nu vor mai fi gratuite, dacă pacienții doresc să păstreze același tratament ca până acum. Guvernul a decis ca 1400 de medicamente de pe lista C2 să fie decontate doar la nivelul prețului celui mai ieftin produs, la care se adaugă 20 la sută. De exemplu, în cazul medicamentelor pentru diabet care conțin metformin, o cutie poate ajunge să coste și de trei ori mai scump decât cel mai ieftin produs din această gamă. Diferența, de 180 la sută, o plătește cumpărătorul, din buzunar. Cei care nu au de unde plăti diferența de calitate pot să se trateze gratuit cu cel mai ieftin medicament disponibil, susține Ministerul Sănătății. Din păcate, în România cele mai scumpe medicamente ieftine (generice)  sunt și cele mai vândute, pe aproape toate liniile terapeutice. Medicamentele ieftine nu sunt importate, cei care le produc nu au capacitatea de a le distribui sau promova astfel încât să domine vânzările, iar multe produse nici nu se aduc în țară, deși sunt înregistrate la Autoritatea Medicamentului. Circa 1500 de medicamente care nu au mai fost vândute de 2 ani ”trag” în jos prețul de decontare fără să fie eliminate din listă!

Medicamentele noi nu se mai importă

Mai gravă este situația în ceea ce privește produsele scumpe, inovative, care oferă șanse în bolile grave. Guvernul a decis să suprataxeze producătorii medicamentelor noi cu 12 la sută din cifra de vânzări (dublu față de medicamentele generice) și să aplice o taxă de 70 la sută pe creșterea vânzărilor față de anul 2009. Ca urmare, lansarea unui medicament nou descoperit devine imposibilă în România, fiind taxată din start cifra totală a vânzărilor cu 82 la sută. Firmele farmaceutice nu pot limita vânzările, iar consumul de medicamente are o tendință naturală de creștere, peste tot în lume. Ca urmare, toate firmele vor plăti taxe mari de claw-back, mult peste nivelul din occident. Astfel, există riscul ca marii producători să își retragă cele mai vândute produse de pe piața românească. Iar românii se vor trata cu medicamente ”din pachet”, primite de la rudele din străinătate, firește pe banii lor.

Măsurile de limitare a accesului românilor la medicamente sunt luate de guvern pentru a se încadra în cota de deficit stabilită cu FMI. Se speră ca prin sacrificarea a câtorva mii de români să fie convins Fondul să mai accepte rostogolirea datoriior imense ale Sănătății, în anul viitor, așa cum se întâmplă de doi ani  încoace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel