Data publicării:
De ce i-a îndemnat Rafila pe români să ridice "cât mai repede" pastilele de iodură de potasiu. Adevărul spus de ministrul Sănătății
Alexandru Rafila a făcut noi declarații privind pastilele de iodură de potasiu, după ce medicii de familie s-au plâns că ministrul Sănătății a creat isterie printre oameni.
"Eu am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus "cât mai repede". Aceste trei cuvinte au fost cele care dus, probabil, la acest... Dacă nu spuneam "cât mai repede" şi spuneam doar lucruri fără impact asupra auditoriului, nu ar fi fost niciun fel de problemă. "Cât mai repede" nu înseamnă "mâine". Înseamnă un interval de câteva săptămâni. Văzând că, în intervalul anterior de 45 de zile, au fost distribuite, probabil, la nivel naţional, către 1000 de persoane, mi s-a părut că acest lucru nu a avut suficient impact. În mod evident, nu a fost niciun fel de dorinţă să creăm panică. Nu există aşa ceva! Eu sunt un om echilibrat", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
"Dacă medicii de familie, timp de 45 de zile, nu şi-au sfătuit pacienţii măcar să îşi ia o reţetă să îşi ridice pastilele de iod, trebuia cumva să putem să îi lămurim pe oameni că trebuie ei să solicite acest lucru în mod explicit", a adăugat ministerul Sănătății.
Declarațiile de la care a pornit scandalul
"Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct", a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.
El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.
"Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu", a explicat ministrul.
De ce doar cei până în 40 de ani pot lua pastilele
Ministrul a fost întrebat, recent, de ce doar cei până în 40 de ani se califică pentru administrarea pastilei de iodură de potasiu.
"Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se porduce un incident nuclear.
Ori nu este o situaţie care privească cetăţenii români, sper să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile“, a precizat Alexandru Rafila, la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News