De ce „haosul” din Coreea de Sud nu e chiar haos. Conflictul dintre președinte și opoziție pe „legea marțială” arată că de fapt Coreea funcționează democratic
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat marţi că legea marţială decretată cu câteva ore înainte va fi ridicată şi trupele desfăşurate la Seul se vor retrage, după un vot al parlamentului dominat de opoziţie, relatează AFP şi Reuters. El a decretat marţi legea marţială, spunând că această măsură este necesară pentru a proteja ţara de "forţele comuniste nord-coreene", deşi pare să vizeze mai degrabă opoziţia majoritară în Parlament. El a acuzat opoziţia de faptul că ar controla Parlamentul, simpatizează cu Coreea de Nord şi paralizează Guvernul cu activităţi antistatale.
Val Vâlcu: Coreea de Sud este un exemplu de echilibru democratic
Jurnalistul Val Vâlcu a subliniat într-un comentariu că această situație demonstrează maturitatea democratică a Coreei de Sud. El a evidențiat că, în ciuda contextului tensionat, instituțiile democratice funcționează. Faptul că acum președintele a zis una, iar Parlamentul a blocat decizia, arată că acesta este rolul Parlamentului: să nu ia decizii un singur om.
El a comparat situația actuală cu experiențele personale din anii '90, când a vizitat Coreea de Sud. „Am fost în anii '90 în Coreea de Sud și avem încă de atunci ce învăța de la ei: o economie de piață super performantă și o democrație de tip occidental.” Val Vâlcu a amintit momentele când un președinte a fost arestat pentru corupție, arătând că statul a respectat mecanismele de justiție și echilibru. Se referă la fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye, care a fost destituită și ulterior arestată în 2017 pentru implicare într-un scandal major de corupție. Park Geun-hye, fiica unui fost dictator sud-coreean, a fost acuzată de abuz de putere, luare de mită și divulgare de secrete de stat.
Coreea de Sud: un exemplu de reziliență economică și tehnologică
Jurnalistul a evocat protestele studențești din anii 1997, pe care le-a urmărit direct. După protest, se duceau și inventau telefoane mobile. Nu plecau din țară. Și până azi, Coreea de Sud e lider tehnologic la nivel mondial.
Investițiile sud-coreene în România: Un balon de oxigen pentru economie
Val Vâlcu a subliniat și contribuția economică a Coreei de Sud în România, amintind investițiile Daewoo la Craiova. Coreea de Sud ne-a dat un balon de oxigen într-un moment greu pentru România. Au ținut Craiova în viață, Doljul, când ar fi fost o catastrofă să se închidă un sfert din producția auto. Deși Daewoo s-a prăbușit global, sud-coreenii au creat un punct de plecare pentru Ford, care nu ar fi venit dacă trebuia să înceapă de la zero.
În ciuda tensiunilor politice actuale, Coreea de Sud rămâne un exemplu de echilibru între democrație, economie de piață și progres tehnologic. Intervenția parlamentului sud-coreean în contextul legii marțiale și impactul istoric al țării în România confirmă acest statut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News