Data publicării:
De ce grecii sau românii nu pot fi nemţi
Orice încercare de a aduce Grecia în rigoarea nordului Europei poate fi un eșec dramatic. Va fi doar o suferință în plus pentru tot ansamblul european, scrie Bogdan Chirieac într-un editorial pentru DCNews. Stăpânii Europei de astăzi fac greșeala să îi uite pe fondatorii și părinții Uniunii Europene, care credeau exact în diversitate, forța principală a UE. Același fenomen de occidentalizare forțată se petrece în România, unde se încearcă o schimbare în pas de marș a fundamentelor politico-sociale ale țării. La nivelul populației, majoritatea va spune că vrem să facem țara să arate ca Germania. De vrut, am vrea. Dar nu ne plac radarele pe șosele, nu ne place că nu mai poți da o șpagă polițistului să-ți lase permisul. Ne plac week-enduri-le prelungite, nunțile, botezurile, pomenile la înmormântare, ne place grătarul și, mai de curând, maneaua. De muncă se ferește fiecare cum poate.
De aceea, și experimentul care se face acum în România are o mare importanță. Suntem la jumătatea drumului dintre cele două imperii. De greci ne leagă însă atitudinea în fața vieții și Ortodoxia. De verii din Italia, și ei foarte diferiți de nemți, ne leagă sângele și limba. Anumite lucruri nu pot fi schimbate dintrodată, scrie Chirieac. Sincopa din Grecia ar trebui să-i facă pe responsabilii din Berlin și Paris să reflecteze mai adânc la sudul și estul Europei. Viitorul nostru, pentru a avea unul, nu poate fi decât unul comun. Trebuie însă multă grijă să nu întârziem acest viitor, ca urmare a unor manevre bruște, cu multe decenii.
Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac:
De ce grecii sau românii nu pot fi nemţi
Dincolo de Aristotel și Socrate, de Tsipras și Merkel, de zona euro și bursele mondiale, votul din Grecia dezvăluie o realitate simplă: grecii nu vor fi niciodată nemți.
Un truism. Este diferența dintre Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, și Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol. Dincolo de calcule economice savante, de politică și geostrategie, un lucru se vădeşte cu putere: grecii doresc să trăiască în legea lor. Asta înseamnă să ia și o șpagă - cu cât mai mare cu atât mai bine – să încerce, în toate modurile, trișarea statului – plata impozitului de către hotelierii din insule poate fi considerată o nebunie – să facă super business din Navlu – armatorii greci sunt oficial scutiți de impozit, ca să nu mai fie probleme.
Ce mai, se fură ca la balamuc și se înghit fondurile europene, fără ca Europa să îndrăznească să spună ceva. Grecii mai doresc să nu munească peste zi, că e cald afară, le place să petreacă seara la tavernă, să cânte, să danseze, să spargă farfurii. Se duc la biserică când vor ei și cum vor ei - marinari pricepuți, grecii sunt oameni cu frica lui Dumnezeu. Grecilor le place să râdă, să glumească, să îi înjure pe turci, pe nemți, pe americani și pe ruși. Un popor solid, cu o cultură uriașă, care nu doreşte să-și schimbe modul de viață. În Grecia, la fel ca peste tot în sudul Europei, în Balcani și în Carpați, legea este facultativă și este aplicată celor slabi sau învinși. Or, grecii au fost până acum niște învingători, propriile legi nu aveau cum să-i atingă.
De partea cealaltă, Imperiul Roman de Apus încearcă să aducă lege, rigoare, muncă asiduă, distracție puțină sâmbăta și zi de odihnă duminica, fiindcă luni dimineața toată lumea merge la serviciu. Încearcă să plătească lumea în funcție de cât produce, să o învețe să facă și economii. Pe scurt, vrea să transforme Grecia într-un fel de Germanie mult mai aridă, dar și cu o climă infinit mai plăcută.
Mai marii Europei și ai lumii se întâlnesc acum pentru a vedea ce e de făcut. Lumea este pe cale să cadă într-o greșeală de tipul celei făcute de Statele Unite după 11 septembrie 2001, când a crezut că se poate democratiza pe model occidental Islamul. Rezultatele s-au văzut în Irak, în Afganistan, în Orientul Mijlociu și ne-am trezit, în loc de al-Qaida, cu Statul Islamic. Adică cu teritorii unde legea este în mod oficial barbaria și crimele împotriva umanității. Orice încercare de a aduce Grecia în rigoarea nordului Europei poate fi un eșec dramatic. Grecia va trece printr-o perioadă de neplată de pensii, de salarii. Despre investiții - ce să mai vorbim. Va fi doar o suferință în plus pentru tot ansamblul european. Stăpânii Europei de astăzi fac greșeala să îi uite pe fondatorii și părinții Uniunii Europene, care credeau exact în diversitate, forța principală a UE.
Același fenomen de occidentalizare forțată se petrece în România. Întotdeauna, grecii au ținut mult la români. În ultimii 25 de ani, Atena a sprijinit Bucureștiul fără echivoc în drumul către NATO și UE. Și asta fiindcă - mult mai înțelepți ca noi, românii - grecii simt că se aseamănă mult mai mult cu noi decât cu nemții sau suedezii. În România se încearcă o schimbare în pas de marș a fundamentelor politico-sociale ale țării. La nivelul populației din România, majoritatea vă va spune că vrem să facem țara să arate ca Germania. De vrut, am vrea. Dar nu ne plac radarele pe șosele, nu ne place că nu mai poți da o șpagă polițistului să-ți lase permisul. Ne plac week-enduri-le prelungite, nunțile, botezurile, pomenile la înmormântare, ne place grătarul și, mai de curând, maneaua. De muncă se ferește fiecare cum poate. De aceea, și experimentul care se face acum în România are o mare importanță. Suntem la jumătatea drumului dintre cele două imperii. De greci ne leagă însă atitudinea în fața vieții și Ortodoxia. De verii din Italia, și ei foarte diferiți de nemți, ne leagă sângele și limba. Anumite lucruri nu pot fi schimbate dintrodată. Trebuie să lași secolele să curgă...
Sincopa din Grecia ar trebui să-i facă pe responsabilii din Berlin și Paris să reflecteze mai adânc la sudul și estul Europei. Viitorul nostru, pentru a avea unul, nu poate fi decât unul comun. Trebuie însă multă grijă să nu întârziem acest viitor, ca urmare a unor manevre bruște, cu multe decenii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News