Data actualizării:
Data publicării:

De ce există o gaură în capacele pixurilor. Explicația este foarte simplă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi de ce există o gaură în capacele pixurilor? Explicația este foarte simplă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Companiile care produc pixuri s-au gândit, în special, la copii atunci când au stabilit felul în care va arăta un astfel de instrument de scris. Cei mici au obiceiul să bage, mai mereu, capacul de la pix în gură și riscă să se înece și să se sufoce, scrie shtiu.ro. Drept urmare, s-a luat decizia să se realizeze o mică gaură în capac pentru a permite persoanei în cauză să respire.

Acest instrument de scris cu cerneală vâscoasă (pastă sau gel) a fost inventat de americanul John J. Loud, care a și obținut un brevet în 1888. Din păcate, opera sa nu a fost comercializată astfel că brevetul a expirat în cele din urmă. 

Vezi și: Care este diferența dintre diamant și briliant. Probabil, nu te-ai fi așteptat la asta!

De ce fac murăturile floare. Cea mai mare greșeală pe care o faci

Așadar, pixul utilizat în prezent a fost inventat în anul 1938 de ungurul László József Bíró. În timp ce lucra ca jurnalist şi artist, acesta a observat că cerneala folosită la imprimarea ziarelor se usca mult mai repede decât cea a unui stilou clasic, ceea ce constituia un avantaj pentru scriitori, scrie descopera.ro. În plus, cerneala pentru tipar era mult mai rezistentă la contactul cu apa comparativ cu cerneala.

Din nefericire, cerneala de tipar era mult prea groasă şi avea o compoziţie păstoasă care o împiedica să se scurgă de-a lungul peniţei dacă ar fi fost introdusă în rezervoarele stilourilor. Jurnalistul a proiectat un fel de peniţă tubulară care avea în vârf o bilă de dimensiuni foarte mici, bilă care odată ce pixul era presat pe hârtie pentru a scrie, bila se rotea în jurul vârfului întinzând pe hârtie cerneala cea păstoasă.  

Laszlo Biro şi-a aplicat patentul în Argentina, pe data de 10 iunie 1943.  Patentul pixului a fost cumpărat în premieră de către British Royal Air Force, care avea nevoie de un instrument de scris pentru piloţii săi. Britanicii doreau un instrument de scris a cărui cerneală să nu explodeze în carlinga avionului în cazul în care pilotul zbura la altitudini ridicate.

Vezi și: De ce au biscuiții găuri în ei. Te-ai fi gândit la așa ceva?

Care este diferența dintre Nutella și Fineti. Te gândeai la asta?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel