Data publicării:

De ce eutanasierea maidanezilor cerută de Traian Băsescu este neconstituțională

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
basescu caini
basescu caini

Problema eutanasierii câinilor fără stăpân ridicată, marți,  de președintele Traian Băsescu aduce în discuție constituționalitatea acestei legi, în condițiile în care Curtea Constituțională a respins într-o primă fază legea în ianuarie, 2012. Mitinguri, petiții cu mii de semnături pro și contra eutanasierii maidanezilor au divizat, într-o măsură, societatea românească în ultimii ani. În acest moment, Traian Băsescu a aruncat problema maidanezilor în curtea PSD și PNL care, în 2011, după adoptarea de către Parlament a legii a sesizat CCR pentru neconstituționalitatea acesteia.

[caption id="attachment_361668" align="alignnone" width="640"] Foto: Facebook[/caption]

Tragedia petrecută într-un parc din București, când un copil de patru ani a fost sfâșiat de un maidanez, a declanșat un scandal pro și contra eutanasierii maidanezilor. Chiar în condițiile în care mii de români sunt muşcaţi de câinii fără stăpân, judecătorii Curții Constituţionale au declarat ca neconstiituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Marți seara, Traian Băsescu, prin poziția pro-eutanasiere a maidanezilor a dovedit că este un politician abil. În acest caz, a aruncat problema către coaliția de guvernare, care în 25 noiembrie, 2011, pe vremea când se afla în opoziție, 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL au sesizat CCR privind neconstituționalitatea legii câinilor fără stăpân adoptată cu câteva zile mai devreme. Acțiunea PSD și PNL de contestare a legii maidanezilor făcea parte din campania electorală a opoziției care pregătea alegerile locale și parlamentare din 2012.

 Pe ce se baza sesizarea PSD și PNL către Curtea Constituțională

Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

 "Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate", se arată în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.

 În opinia deputaţilor PSD şi PNL, legea încalcă şi articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constituţie.

 Problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării.

"Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional", potrivit sesizării.

Care a fost articolul respins de Curtea Constituțională

 Articolul I. pct. 8

(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform prevederilor anexelor nr. 4 si 5, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective.

(2) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(3) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice si persoane juridice, precum si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop, apartinand organizatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(4) Cainii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare/adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Legea prevedea consultarea populației privind eutanasierea

 Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, 2011, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi". Legea a fost adoptată cu 168 de voturi pentru, 111 împotrivă și 14 abțineri, dând astfel undă verde eutanasierii maidanezilor.

 Potrivit legii, Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturile publice pentru câini.

 Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel