De ce este important laserul de la Măgurele pentru România. Ovidiu Dranga: Asta este marea provocare! ”Am fost puși pe harta lumii”
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Ovidiu Dragna, ambasadorul României în Japonia, a vorbit despre laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, și importanța acestuia pentru România.

"A funcţionat (n.r. laserul de la Măgurele) pentru scurtă perioadă, la capacitatea maximă. Experimentele sunt încă în curs. Din câte am înţeles, această punere în funcţiune la capacitate maximă presupune finalizarea anumitor aspecte tehnice. Am înţeles că lucrurile sunt avansate. Acest laser, ca şi alte proiecte poate la fel de importante, dar mai puţin vizibile, plasează România pe un anumit traseu, pe un anumit lanţ de producţie.

Bătălia viitorului este pentru relevanță, ori asta înseamnă o poziţionare cât mai avantajoasă pe viitoarele lanţuri de producție la nivel global. Asta este marea provocare! Probabil că lucrurile astea nu sunt foarte atrăgătoare pentru publicul larg, dar sunt discutate în anumite cercuri. Eu cred că este momentul să discutăm despre lucrurile astea într-o altă manieră. Șansa României este să intre în noile lanţuri de producţie la nivel global.

"Am fost puși pe harta lumii"

Gândiţi-vă ce şanse am avea să intrăm pe lanţul de producţie care vizează semiconductorii. Gândiţi-vă ce ar însemna ca laserul de la Măgurele să permită apropierea României de zona de cercetare pentru zona care priveşte fuziunea nucleară. Tot ce lipsește, probabil, este o anumita corelare a demersurilor și, de ce nu, plasarea acestui subiect în prim-planul dezbaterii politice și a contactelor diplomatice.

Eu cred că lucrurile acestea ne sunt deja la îndemână. Gândiți-vă că practicăm deja cu succes această diplomație a energiei. Faptul că președintele Biden a nominalizat România, anul trecut, la Summitul G7 din Germania, spunând că, în România, se va realiza primul reactor modular mi se pare un lucru spectaculos, pe care, probabil, mulți l-au privit cu prea multă lejeritate. Am fost puși pe harta lumii", a spus Ovidiu Dranga, la DCNews TV.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel