De ce este bine să plângem uneori. Beneficiile neștiute ale plânsului
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 10 aug 2022, 18:10
WhatsApp
De ce este bine să plângem uneori. Beneficiile neștiute ale plânsului / Foto: Pixabay, de StockSnap
De ce este bine să plângem uneori. Beneficiile neștiute ale plânsului / Foto: Pixabay, de StockSnap
Află în articol de ce este bine să mai și plângem uneori.

Este în regulă să plângi atunci când simți nevoie, dar știai că s-ar putea chiar să fie benefic pentru sănătatea ta? Dacă vrei să plângi dintr-un motiv anume, nu te opri, pentru că lacrimile sunt un mod normal și sănătos de a exprima emoțiile. Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au pus plânsul sub microscop și au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună, scrie Ziarul de Iași.

Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America se află la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună.

Beneficiile neștiute ale plânsului

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.

Detoxifică organismul. Există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale. Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue vă lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Cercetătorii au teoretizat că plânsul elimină aceste lucruri din sistem, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Ajută la auto-calmare. Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS). PNS ajută corpul tău să se odihnească și să digere. Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

Înlătură durerea. Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale. Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul tău poate intra într-o oarecare stare de amorțeală. Oxitocina vă poate da un sentiment de calm sau de bunăstare. Este un alt exemplu al modului în care plânsul este o acțiune de auto-calmare.

Îmbunătățește starea de spirit. Pe lângă faptul că te ajută să ameliorezi durerea, plânsul poate chiar să-ți ridice moralul. Atunci când plângi, tragi multe respirații rapide de aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului tău. Un creier rece este mai plăcut pentru corpul și mintea ta decât un creier cald. Ca urmare, starea ta de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns.

Restabilește echilibrul emoțional. Plânsul nu se întâmplă doar ca răspuns la ceva trist. Uneori poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Cercetătorii de la Universitatea Yale cred că plânsul din aceste motive poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?