Data publicării:
De ce este bine să consumi porumb fiert. O sursă bogată de minerale și vitamine
Rețeta de porumb fiert este una foarte simplă, însă este bine să ținem cont de câteva lucruri pentru a ne bucura din plin de gustul, textura și beneficiile unui porumb bine preparat.
Porumbul conține numeroși nutrienții și are beneficii recunoscute pentru sănătate. Unul dintre cele mai îndrăgite moduri de a mânca această cereală este tocmai porumb fiert. Bine făcut și un pic sărat, acesta poate fi pe placul întregii familii.
Porumb fiert – beneficii și proprietăți
Datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate.
Este, de asemenea, un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul. Pe de altă parte, produsele prelucrate din porumb pot să nu fie foarte nutritive, deoarece uleiul rafinat, siropul și chipsurile pierd fibre benefice și alți nutrienți în timpul producției. De asemenea, multe produse prelucrate au un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.
Calorii porumb fiert – Valori nutriționale
O cană (164 de grame) de porumb fiert dulce conține:
Calorii: 177 de calorii
Carbohidrați: 41 de grame
Proteine: 5,4 grame
Grăsime: 2,1 grame
Fibre: 4,6 grame
Vitamina C: 17% din valoarea zilnică DZR
Tiamina (vitamina B1): 24% din DZR
Folat (vitamina B9): 19% din DZR
Magneziu: 11% din DZR
Potasiu: 10% din DZR
Sursă bogată de antioxidanți
Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea. De fapt, potrivit studiilor, porumbul are cantități mai mari de antioxidanți decât multe alte cereale obișnuite Acid ferulic, potrivit unui articol scris de Radio Simplu.
Acesta este unul dintre principalii antioxidanți ai polifenolilor din porumb, care conține cantități mai mari din acesta decât alte boabe de cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orezul. Antociani.
Această familie de pigmenți antioxidanți este responsabilă de culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu. Zeaxantina. Numit după numele științific al porumbului (Zea mays), zeaxantina este unul dintre cele mai frecvente carotenoide vegetale.
La om, aceasta a fost legată de îmbunătățirea sănătății ochilor. Luteina. Unul dintre principalii carotenoizi din porumb, luteina servește ca antioxidant, protejându-vă ochii de daunele oxidative produse de lumina albastră. Acidul fitic. Acest antioxidant vă poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul.
Cum se curăță și pregătește porumbul pentru fiert?
Știuleții de porumb se desfac din pănușe (frunze) și se curăță de mătase – NU le aruncăm!! Există țări unde porumbul se fierbe cu frunze cu tot (India), conform Savoriurbane.
Se scurtează știuleții la ambele capete ca să se așeze mai bine în oală (tăiem doar cotorul tare și varfurile țuguiate care nu prea au boabe). Tot așa se decupează și eventualele zone cu probleme.
Alegem o oală încăpătoare. Căptușim fundul ei cu jumătate din pănușe și începem să clădim știuleții de porumb. Eu pun și mătasea pentru că îmi place gustul, mai ales la început de vară. În plus, mătasea de porumb este foarte sănătoasă fiind un diuretic natural (mai ales fiartă). Dacă nu vă place, nu o puneți.
Peste pănușe așezăm știuleții de porumb.
Se toarnă apă peste porumb astfel încăt să acopere tot și să mai și am vreo 3-4 degete deasupra. Dacă nu reușiți să fixați porumbul ca să stea scufundat, așezați peste el o farfurie întoarsa deasupra care să il apese. Oala se acoperă cu un capac.
Se pune oala cu porumb la fiert pentru circa 15-20 de minute la început de sezon, ajungând la circa 30-40 de minute mai târziu, în vară.
Citește și:
Secretul vieții lungi și fericite, de la cel mai vârstnic britanic: ”Nu mă simt bătrân”. Are 110 ani
John Alfred Tinniswood, rezident în Southport, spune că nu i-a venit să creadă când a aflat că este cel mai vârstnic britanic.
"Nu mă simt bătrân, ţin ritmul cu prietenii mei", a explicat bărbatul, care se declară un fan înfocat al lui FC Liverpool.
De altfel, Tinniswood s-a născut în Liverpool în 1912 şi a ratat, astfel, doar două trofee de campioni ai Angliei câştigate de favoriţii săi. El a prins şi ambele războaie mondiale, dar şi gripa spaniolă şi pandemia COVID-19.
Întrebat care este secretul vieţii lungi, acesta a oferit un răspuns dintr-un singur cuvânt: "moderaţie".
"Moderaţie în tot şi toate. Moderaţie la sport, la scris, la ascultat. E foarte important şi să aveţi orizonturi largi. Nu vă pierdeţi timpul cu un singur lucru, pentru că veţi rămâne pe un drum îngust. Mulţi oameni sunt ca oile, merg prin viaţă fără să se gândească la ei", a declarat bărbatul, citat de BBC.
Tinniswood a fost vizitat la azilul unde îşi petrece zilele de Mark Blundell, lordul locotenent al Merseyside, care i-a adus o felicitare semnată de Regină.
Citește mai mult
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News