De ce erau mai bune telefoanele de acum 10 ani, față de smartphone-uri
Data publicării:
Autor: Badoiu Raluca
WhatsApp

Cu telefoanele inteligente de astăzi, în materie de tehnologie, cerul este limita. Dar toate acele aplicații utile sau amuzante vin cu un preț: după o zi întreagă de trimis mesaje, e-mailuri și navigat pe internet, bateria telefonului este descărcată complet. Așa că încărcarea telefonului, alături de spălatul pe dinți și plimbatul câinelui, a devenit activitate zilnică, scrie Înainte, bateria unui telefon ținea zile întregi sau, după caz, chiar două săptămâni. Diferența este dată de evoluția tehnologică. Smartphone-urile s-au adaptat nevoilor consumatorilor, transformându-se în computere de buzunar, care permit conexiuni rapide și îndeplinescc sarcini care, în urmă cu ceva timp, ar fi constituit subiecte de filme SF, arată, într-o analiză, jurnaliștii de la BBC.

 Fiecare lucru pe care îl facem cu telefonul personal necesită o procesare a informațiilor, care duce la un consum sporit de energie. Angela Nicoară, senior research scientist la Centrul pentru Inovație Deutsche Telekon, din Silicon Valley, a petrecut mai mult timp studiind cantitatea de jouli care se consumă atunci când folosim telefonul pentru diverse sarcini.

 Se pare că doar conectarea la rețea “mănâncă” 12 jouli, iar intrarea pe un site special creat pentru mobil, înseamnă încă 3 jouli. În cazul unui site oarecare, neoptimizat pentru telefoane, cum ar fi Apple.com, consumul se ridică la 34 jouli.

 Un joul, contorizat individual, reprezintă o cantitate infimă de energie, însă, ca și în cazul unei diete, rezultatul consumului total este cel care face diferența. În mod surprinzător, rețeaua este cea care “decide” ce schemă de energie va folosi telefonul tău. Și, de cele mai multe ori, consum indicat este maxim. Scopul este minimizarea numărului de semnale trimise de rețea, dar acest lucru se traduce într-o golire mai rapidă a bateriei.

“Un exemplu clasic îl reprezintă aplicațiile care se reîncarcă automat o dată la fiecare 20-30 de secunde. Asta pentru a-ți menține, de exemplu, radioul gata de a fi folosit în orice moment. Dar nu este nevoie de așa ceva. O asemenea activitate nu ar trebui să consume practic nimic, dar sfârșește prin a extrage cantități foarte mari de energie, din cauza setarilor implementate de rețea”, spune Hari Balakrishnan, profesor în știință calculatoarelor, la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts.

 La o prima vedere, impactul ar putea părea minuscul, dar o rețea care oferă clienților mai multe ore de viață pentru bateria telefoanelor, ar atrage cu siguranță mai multi clienți. Folosirea rețelelor 3G se face vinovată de o altă parte a consumului masiv de energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel